Zaradi vetra izdali opozorilo

Foto: Meteoalarm
Foto: Meteoalarm
Arso zaradi močnega vetra izdal opozorilo, veter je že ponoči povzročal številne težave. Reke so že začele naraščati, lahko pa prestopijo tudi bregove.
Oglej si celoten članek

Na območju Posočja, Bohinjskega kota in celotnem območju Zgornje Save so reke danes že začele postopoma naraščati. Po predvidevanjih bodo naraščale tudi ponoči in v četrtek, ob intenzivnejših krajevnih padavinah pa lahko posamezni potoki in hudourniki lokalno poplavijo, so sporočili z Agencije RS za okolje. Pretok rek se bo povečal tudi drugod.

Vremenoslovci tako pričakujejo porast rek tudi v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju. Močneje lahko poraste tudi reka Vipava s pritoki in lahko v četrtek poplavi na območjih pogostih poplav.

Prav tako se bodo povečali pretoki reke Reke ter Kolpe, kjer lahko pride ob intenzivnih padavinah do hitrega porasta in manjših razlivanj. V četrtek čez dan in v petek bodo, predvidoma do velikih pretokov, narasle tudi reke v osrednji Sloveniji.

Povišano bo tudi plimovanje morja. Predvsem ponoči ter v četrtek zjutraj in delu dopoldneva bo morje presegalo opozorilno višino in poplavljalo nižje predele obale. Morje bo najvišjo predvideno višino 320 centimetrov na mareografski postaji v Kopru doseglo v zgodnjih jutranjih urah med 2. in 6. uro.

Opozorilo pred vetrom

"Pod vplivom ciklona bo danes še pihal okrepljen južni do jugozahodni veter. V višje ležečih krajih in tudi po nižinah, predvsem severovzhodnega dela Slovenije, bo do srede zvečer lahko v sunkih presegal hitrost 70 km na uro, na vrhovih Pohorja pa 100 km na uro," opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Za severovzhodno Slovenijo zaradi vetra večja oranžni alarm, kar pomeni, da bi lahko nastala škoda. Izogibajte se morebitnim nevarnostim in bodite pozorni na obvestila. Za osrednji in jugozahodni del države pa velja rumeni alarm.

Veter odkril strehi

Veter je sicer že dopoldne v naselju Breg v občini Majšperk odkril del strehe gospodarskega poslopja, ki so jo gasilci že prekrili s strešno kritino. Popoldan pa so gasilci priskočili na pomoč tudi v Grosupljem, kjer je močan veter razkril del strehe na stanovanjski hiši.

Nekaj dela pa so gasilci imeli tudi z odstranjevanjem podrtih dreves. O podrtem drevesu so poročali s Spodnje Vižinge v občini Radlje ob Dravi, prav tako je drevo padlo na cesto Črna na Koroškem-Koprivna.

Ostali brez elektrike

Močan veter je kar nekaj težav povzročil že ponoči. Gasilci so morali ponoči odstranjevati podrta drevesa v Radljah ob Dravi, Lovrencu na Pohorju, Podvleki, danes pa v naselju Knezdol v občini Trbovlje, na cestah med Lovrencem na Pohorju-Lehen ter Podvelko in Ribnico na Pohorju.

Na širšem območju Podvelka je včeraj po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje prišlo do motnje z oskrbo električne energije, ker se je drevo podrlo na daljnovod. Brez elektrike je ostalo 641 odjemalcev, z napako so se ukvarjali dežurni delavci Elektra Maribor. 

Še druge vremenske nevarnosti

Sicer so na Arsu danes izdali več opozoril.

Obstaja nevarnost snežnih plazov – do petka zjutraj bo namreč v Julijskih Alpah zapadlo okoli meter novega snega, drugod pa od 25 do 50 centimetrov. Zaradi tega se bo nevarnost proženja snežnih plazov povečala na četrto stopnjo.

Močne padavine na zahodu  – do jutri zvečer bo lahko v zahodni Sloveniji padlo od 70 do 130, v Posočju tudi okoli 150 milimetrov padavin.

Povečani pretoki rek in povišano plimovanje morja – danes bodo postopoma pričele naraščati reke na zahodu, v četrtek pa v večjem delu države: takrat bo porasla reka Vipava ter druge reke v Posočju, Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju, reka Reka s pritoki ter Kolpa. Dosegle bodo visoke pretoke, pri reki in Vipavi lahko pride do poplavljanja oziroma  manjših razlivanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.