Zaradi vročine množičen pogin

Foto: Žurnal24 Zaradi visoke vročine je prišlo do množičnega pogina rib v Perniškem jezeru. (Sl
Zaradi visoke vročine je prišlo do množičnega pogina rib v Perniškem jezeru v okolici Maribora. Ribiči dodajajo, da so zaradi pomanjkanja kisika poginili tudi izjemno redki smuči.
Oglej si celoten članek

"Zaradi premajhne količine vode in previsoke temperature zraka pride do pomanjkanja kisika v jezeru, sledi pogin," zatrjuje Dušan Rapoc, direktor podjetja Ribe Maribor, ki plačuje koncesijo za ulov v jezeru.

Škoda je toliko večja, saj so med poginulimi ribami tudi zelo cenjeni in v naših vodah redki smuči. "En 8-kilogramski smuč je vreden okoli 150 evrov. Prišlo je do pogina najmanj 30 smučev, kar nanese okoli 5500 evrov," doda.

"Direktor ima rajši mrtvo ribo"
"Iz jezera se je spustilo preveč vode, zaradi vročine pa imajo ribe na razpolago manj kisika. Rapoc ima sicer zavarovan primer množičnega pogina rib. Direktor naj bi za nekatere medije celo dejal, da ima rajši mrtvo kot živo ribo, saj je ta več vredna," pove čuvaj Ribiške družine Pesnica - Lenart.

Po prvih ocenah naj bi poginila okoli tona rib. "Nekatere ribe so težke tudi do 30 kilogramov. Med njimi so somi, smuči in druge vrste," doda ribič.

Temperatura jezera je presegla 30 stopinj Celzija, za ribo naj bi bilo usodnih že 29 stopinj nad ničlo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.