Zaresovce moti "neobvladljivi" Križanič

Foto: Žurnal24 "Prav bi bilo, da dobi naslednji mandatar mandat na volitvah, ne s politično man
Moteči faktor. Križanič naj bi iz ozadja diktiral sporne odločitve. Pahor vrnil žogico. Zares in LDS: rekonstrukcija je stvar SD. Ti pa: naj sami predlagajo imena.
Oglej si celoten članek

Zahteve. Člani stranke Zares opozarjajo, da je glavni problem, zaradi katerega so v sredo na seji sveta stranke glasovali za rekonstrukcijo vlade, ker predsednik vlade Borut Pahor po njihovem mnenju ne obvladuje ministra za finance Franca Križaniča.

Velike koalicije ne bo
Povabilo. Janša pušča odprta vrata za morebitno (koalicijsko) sodelovanje z SD. Pahor pa ne verjame, da bi lahko v naslednjem mandatu sestavil veliko koalicijo z SDS. “Ne vem, koliko so lahko naši pogledi z demokratsko stranko skupni,” je povedal in dodal, da je “zelo težko iti prek parcialnih interesov in jih podrediti kolektivnemu”. Janša je to že označil za ideološko izključevanje, ki je problem SD.

Na plan prihajajo informacije, da naj bi bili v ozadju kapitalski interesi pri gradnji Teša 6 in dokapitalizacija Nove kreditne banke Maribor prek agencije za upravljanje kapitalskih naložb, ki naj bi jo odredil prav Križanič.

Pahor ministrov še ne da
Pahor se je odzval na zahtevo Zaresa in LDS po rekonstrukciji vlade. “V naslednjih od 15 do 20 dneh bomo poskušali najti rešitve za konsolidacijo vlade,” je poudaril. Zaresov rok, 25. junij, je ocenil kot “instruktiven”, kar so v Zaresu že zanikali. Pahor je namreč dejal, da če konsolidacije ne bo, bo na rebalans državnega proračuna vezal zaupnico v parlamentu, o njem pa naj bi se glasovalo šele na julijski seji državnega zbora, torej po postavljenem roku.

SD novega mandatarja ne bodo predlagali, Pahor pa je koalicijska partnerja, predsednika Zaresa Gregorja Golobiča in predsednico LDS Katarino Kresal, že pozval k predlogom za menjave ministrov s predlogi imen ter predlogom, ali naj katero od ministrskih mest ostane nezasedeno. Tudi novih ministrov Pahor ne namerava iskati, saj meni, da je veliko ljudi, ki znajo kritizirati, a odgovornosti ne želijo prevzeti.

V primeru nezaupnice Pahor predlaga predčasne volitve. Predsednik največje opozicijske stranke SDS pa Pahorju predlaga, naj “preprosto vrne mandat”, nato pa bi se moral skleniti dogovor z večino poslancev, da ti ne bi predlagali oziroma podprli izvolitve novega premierja, in sledile bi predčasne volitve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:17 28. Junij 2011.

    Slovence moti čedalje "neobvladljive" vlade

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.