Zasebna univerzijada 2013?

Foto: Žurnal24 V takšnem stanju je danes prizorišče nekoč največjega teniškega turnirja v Slove
Ali gre zgolj za naključje, da je nosilec univerzijade zasebno podjetje Otmarja Kugovnika? Podobno je organiziran največji teniški turnir v Domžalah, Slovenia open. Infrastruktura že leta propada.
Oglej si celoten članek
"Predsednik vlade bi moral podpisati pogodbo o izvedbi univerzijade in jamčiti za njeno izvedbo. Na koncu verige pa imamo neko zasebno podjetje, katerega družbeniki ne morejo odgovarjati za premoženje in morebitne izgube," je v sredo na naše vprašanje, ali ni sporno, da je bilo za organizacijo univerzijade 2013 ustanovljeno zasebno podjetje Univerzijada, d. o. o., odgovoril Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport. Kot pravi, je organizatorjem že omenil, da takšna oblika organizacije ni najboljša. "Največja težava pa je v tem, da gre za eno izmed prvih političnih organizacij športnih prireditev. Vse torej leži na plečih države."

Lukšič dodaja, da je mariborski župan Franc Kangler od predsednika vlade zahteval šest milijonov evrov za pripravo projektne dokumentacije, kar nam je potrdil tudi Kangler. "Deset milijonov evrov na leto namenimo za programe športa, organizatorji pa pričakujejo, da bomo ves denar namenili za univerzijado. Bolj kot se poglabljam v projekt, večji vprašaji se mi rišejo," pravi Lukšič.

 

Birokrat in profesor

V Harbinu na Kitajskem, kjer se odvija letošnja zimska univerzijada, sta se prejšnji teden ločeno mudila tako Kugovnik kot predstavnik šolskega ministrstva. Kot pravi Lukšič, je tudi Fisu neka polzasebna organizacija, ki je ne zanima, kako bo univerzijada izpeljana, ampak jo zanima samo prijavnina. "Kar si je na Kitajskem privoščil ta državni birokrat, je naravnost neumno. Smešimo se pred mednarodno javnostjo," pa je informacije, ki jih je predstavnik ministrstva prinesel v Slovenijo, komentiral Kugovnik. "Res me zanima, koliko je stala pot tega odposlanca na Kitajsko," dodaja.

Zadnji rok za odgovor Mednarodni univerzitetni športni zvezi (Fisu) in plačilo prijavnine za univerzijado (tri milijone evrov) ostaja 31. marec. Vendar, kot pojasnjujejo na ministrstvu, od organizatorjev še niso prejeli nobenih (zahtevanih) popravkov programa. In zakaj ministrstvo od projekta ne odstopi? "Tega mandata nimam. Projekt sta potrdila državni zbor in prejšnja vlada," odgovarja minister. Sicer pa naj bi se v sredo v Mariboru prav na temo univerzijade s Kanglerjem sestal Borut Pahor.

Kugovnikova podjetja
Otmar Kugovnik
, sicer profesor na fakulteti za šport, je zastopnik podjetja Univerzijada, d. o. o., in pravi, da bi imela država težave z mednarodnim ugledom, če bi odstopila od projekta. "Vsekakor pa bi vsi, ki si prizadevamo za projekt, utrpeli materialno škodo, zato bi verjetno državi izstavili račun." Kugovnik dodaja, da se je Slovenska univerzitetna zveza (Susa) odločila organizacijo transparentno izpeljati prek posrednika. Predsednik Suse pa je prav Kugovnik."Podjetje Univerzijada, d. o. o., bo pod drobnogledom pri porabi javnih sredstev, zato tu ne vidim težav," pravi.

Do leta 2000 je bil Kugovnik direktor teniškega turnirja Slovenia Open, ki ga je organiziralo podjetje Challenge (Kugovnik je bil eden od družbenikov). Športni kompleks je danes v klavrnem stanju, vendar Kugovnik pravi, da "teh dveh stvari ne gre povezovati. Turnir je umrl zato, ker smo izgubili voljo in ker je bil naš cilj, da oblikujemo vsaj enega domačega vrhunskega tenisača. To nam ni uspelo. Center pa propada zato, ker nismo uspeli prepričati odgovornih, da bi ga razvili v neki sodoben športni kompleks."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.