Zasedba filozofske fakultete končana

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Gibanje Mi smo univerza se je odločilo zaključiti delno zasedbo filozofske fakultete ljubljanske univerze. Ocenjujejo, da je bila problematika visokega šolstva glede na dani položaj zadovoljivo izpostavljena, poleg tega se morajo vrniti k svojim študijskim obveznostim.
Oglej si celoten članek

Zasedba se je začela konec novembra 2011, študentje, zaposleni in vsi ostali, ki jih visoko šolstvo tako ali drugače zadeva ter so zbrani v gibanju Mi smo univerza, jo tako končujejo po natanko dveh mesecih.

Ocenjujejo, da so v teh dveh mesecih izpostavili vrsto družbeno aktualnih in relevantnih tem s poudarkom na visokem šolstvu, tako na državni kot univerzitetni in fakultetni ravni. Med drugim so bili med temami socialni položaj študentov in zaposlenih, avtonomija univerze, paradigme izobraževanja in vprašanje raziskovalne dejavnosti, so sporočili.

Ljubljanska filozofska fakulteta se je prebudila

Na vodstvo fakultete je gibanje Mi smo univerza naslovilo dve neposredni zahtevi. Kot potrebo izpostavljajo avtonomen prostor študentov na fakulteti ter ureditev doktorskega študija, vključujoč znižanje v lanskem študijskem letu "samovoljno postavljenih" šolnin. "Razprava se je s potrebno pozornostjo prenesla na fakultetne organe, kjer teče dalje," sporočajo iz gibanja.

Kot so prepričani pri gibanju, spada med manj otipljive, a pomembnejše in daljnosežnejše učinke odpiranje javnega prostora in vzdušje, ki ga je to prineslo na fakulteto. Tako so navedli, da so se začele oblikovati oddelčne skupščine, "vzdušje apatije ni več samoumeven del študentskega vsakdana", pozdravljajo tudi odločitev fakultete, da sestavi resolucijo, ki zadeva njene najbolj pereče probleme.

Gibanje bo delovalo še naprej

Gibanje Mi smo univerza bo po lastnih napovedih nadaljevalo s svojim delovanjem. Tako bodo odprli svoj spletni portal, ki bo nudil možnost odpiranje prostora za diskusijo ter "produkcijo znanja brez birokratskih, ekonomskih in vsakršnih drugih ovir, ki dušijo univerzitetni prostor", kot so zapisali.

Kot so prepričani v gibanju, so pridobljene organizacijske izkušnje, vsebinska izhodišča in vzpostavljena infrastruktura "pomembna popotnica v boju za javno, brezplačno in družbeno angažirano visoko šolstvo". Ob tem ne gojijo iluzij, da bo ta "boj, najtesneje zvezan s širšim odporom zoper neoliberalne politike", v prihajajočem času kaj lažji – kot so zapisali, bo kvečjemu nasprotno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.