Zaskrbljeni nad avtonomijo pri Dnevniku

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Umik določbe o obveznem soglasju novinarjev pri imenovanju odgovornega urednika Dnevnika ukinja novinarsko avtonomnost in neodvisnost, menijo novinarji.
Oglej si celoten članek

Združenje novinarjev in publicistov je zaskrbljeno in razočarano nad skupščino delničarjev Dnevnika, kjer so se odločili, da se iz statuta umakne določba o obveznem soglasju novinarjev pri imenovanju odgovornega urednika časopisa. Na tak način gre po mnenju združenja za ukinjanje pravice, ki je povečevala stopnjo novinarske avtonomije v mediju.

Lastnik družbe DZS, ki večinsko obvladuje časopisno družbo Dnevnik, Bojan Petan spada v politični krog Gregorja Golobiča, predsednika Zaresa. "Zadnji dogodki na Dnevniku kažejo, da stranka Zares ne zaupa več niti novinarjem, ki so bili že doslej bolj naklonjeni levi kot desni politični opciji, in da želi imeti popoln nadzor nad mediji," menijo v združenju.

Večja novinarska avtonomija, na katero se aktualno sklicujejo v primeru sprejemanja novega zakona o RTVS, se tako kaže kot zares velika laž Gregorja Golobiča in njegove ministrice za kulturo Majde Širca, še pravijo.

"Grob poseg v neodvisnost novinarskega dela"
Zgroženi in razočarani nad odločitvijo delničarjev Dnevnika so tudi v Društvu novinarjev Slovenije in v izvršilnem odboru Aktiva novinarjev Dnevnika. Po mnenju aktiva pomeni takšna odločitev grob poseg v neodvisnost novinarskega dela, ki da se je v medijskih hišah, kjer so takšno rešitev že uvedli, pokazal za izjemno škodljivega. Društvo novinarjev Slovenije pa je izrazilo "globoko razočaranost nad lastniki Dnevnika, ki so krizo, ki jo je povzročila uprava s posegi v uredništvo in vodenje časopisa, začeli reševati s posegi v novinarsko avtonomijo".

Zares nima nikakršne vloge pri odločanju
Na navedbe so se odzvali v poslanski skupini Zares. Obžalujejo odločitev, ki prekinja še zadnjo in edino dobro prakso soodločanja novinarjev pri imenovanju odgovornih urednikov, hkrati pa se zavezujejo, da si bodo prizadevali v okviru spreminjajoče se medijske zakonodaje zagotoviti uredništvom in novinarjem primerne oblike soodločanja.

"V PS Zares težko razumemo patološke obsedenost ZNP s stranko Zares in Gregorjem Golobičem. ZNP bi moralo vedeti, da stranka Zares nima in ne more imeti nikakršne vloge pri odločanju skupščine delničarjev Dnevnika,"
so še sporočili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.