"Zaslišanje je bilo polomija"

Foto: Sergeja Hadner
Foto: Sergeja Hadner
Zaslišanje Bratuškove. Del domače politike molči, drugi del se drži za glavo.
Oglej si celoten članek

Že med samim zaslišanjem Alenke Bratušek za evropsko komisarko na evropskem parlamentarnem odboru za energijo in okolje, so je na račun nekdanje premierke sprožil plaz kritik.

Tovrstnim odzivom sledijo tudi domači politični odzivi. V stranki ZaAB, ki ji predseduje Bratuškova, se na vprašanja v zvezi z zaslišanjem ne odzivajo. Tudi v koalicijski SD so s komentarji glede zaslišanja Bratuškove kritični, priznavajo pa, da zavrnitev njene kandidature v Evropskem parlamentu za ugled Slovenije ne pomeni nič dobrega.

Posledica političnega kupčkanja

V NSi so zaslišanje označili za polomijo. Menijo, da njena kandidatura ne temelji na strokovnosti, ampak na "političnem kupčkanju njene padle vlade", kar dokazujejo njenu nekonkretni in nesuvereni odgovori. NSi zato poziva vlado Mira Cerarja, naj Bratuškovo odpokliče in zamenja z bolj kompetentnim oz. strokovnim kandidatom.

Škoda tudi, če izgubimo mesto podpredsednika

Zunanji minister in prvak Desus Karl Erjavec obžaluje, da je nastop Bratuškove izpadel "tako, kot je", še bolj pa mu bo žal, če bomo izgubili "prestižno mesto podpredsednika komisije za področje energetike". "Včeraj gotovo nismo utrdili ugleda v EU," je Erjavec danes priznal pred srečanjem koalicije: "Lahko smo videli in spremljali prenos, vsak si lahko ustvari svoje mnenje."

Področje študirala med letom v Bruselj?

Kritičen je bil tudi vodja poslancev ZL Luka Mesec in ocenil, da je Bratuškova očitno neprimerna za mesto evropske komisarke. Po njegovem mnenju je odgovarjala precej posplošeno in nedorečeno, veliko se je ponavljala, "tako da je bilo očitno, da je bila njena politična platforma narejena v parih dneh ali pa mogoče na letalu v Bruselj".

V ZL predlagajo, da se člane Evropske komisije izbira demokratično, torej z volitvami, razmisliti bi bilo treba tudi o možnostih elektronske demokracije. Zdaj pa bi se, kot je dodal Mesec, Bratuškova že zaradi osnovne politične higiene morala umakniti.

Bratuškova ima zelo malo možnosti, da bi dobila zeleno luč za komisarsko mesto

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:14 7. Oktober 2014.

    NSi zato poziva vlado Mira Cerarja, naj Bratuškovo odpokliče in zamenja z bolj kompetentnim oz. strokovnim kandidatom.<br />Žal v Sloveniji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.