Zastava za vsakega polnoletnega državljana?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Vsakemu državljanu naj se ob polnoletnosti podeli slovenska zastava."
Oglej si celoten članek

Vlada je pred kratkim odgovorila na predlog državljana, ki je menil, da bi moral vsak državljan Slovenije ob polnoletnosti dobiti slovensko zastavo. "Enako bi veljalo za polnoletne prebivalce, ki pridobijo slovensko državljanstvo. Tako bi vsak državljan imel zastavo in pravico ter dolžnost jo izobesiti ob naših praznikih, z njo zastopati našo domovino na tekmah in ostalih prireditvah. Tujcem, ki bi pridobili državljanstvo, bi dali vedeti, da jih imamo za svoje in jim ponujamo boljše možnosti, ti pa bi se bolj istovetili s Slovenijo," je zapisal predlagatelj na portal predlagamvladi.si. 

Ministrstvo za javno upravo je pred tremi dnevi objavilo odgovor na pobudo, ki sicer sega že v leto 2014. V odzivu so zapisali, da Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi "nobeni od določb ne določa obveznosti za posameznika, torej fizično osebo, da ta izobesi zastavo, prav tako ZGZH v kazenskih določbah ne določa sankcije (globe) za prekršek, če posameznik zastave ne izobesi." Sprememb na tem področju vlada tako ni predvidela. 

Niso pa pozabili opomniti na finančni vidik predloga. "Navedeno bi vključevalo tudi vsakoletne izdatke za državi proračun, hkrati pa je vpliv na dvig narodne zavesti v smislu, kot je navedeno v predlogu, negotov." Ministrstvo predloga ne podpira in meni, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • ode
    20:55 15. Marec 2018.

    Tudi za polnoletne cigane, ki ne priznavajo naše države niti naših zakonov?

  • 15:11 15. Marec 2018.

    raje staro zastavo z zvezdo

  • 12:53 15. Marec 2018.

    nekaterim pa tudi več zastav drugih držav (primer - albansko)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.