Zastonj hrana za šolarje

Foto: Žurnal24 Obroki v osnovnih šolah bodo subvencionirani, socialno šibki jih bodo dobili bre
Po dijaški namerava država subvencionirati tudi prehrano v osnovnih šolah. Za socialno ogrožene šolarje in dijake bo obrok brezplačen.
Oglej si celoten članek
 

Za socialno ogrožene subvencije že obstajajo

Brezplačna malica. MŠŠ zagotavlja sredstva za subvencioniranje šolske prehrane za učence, ki zaradi socialnega položaja te ne zmorejo plačati v celoti. Sredstva so namenjena subvencioniranju šolske malice, lahko pa tudi subvencioniranju drugih obrokov šolske prehrane.

Pisna vloga. Za subvencijo morajo sarši oddati pisno vlogo. Ravnatelj imenuje komisijo, ki odloča o upravičenosti in višini subvencije. Merila za dodelitev subvencije so prejemanje socialne denarne pomoči, višina otroškega dodatka, dolgotrajna bolezen v družini, socialni problemi in drugo

Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) bodo z novim zakonom o subvencioniranju šolske prehrane omogočili brezplačne in subvencionirane obroke tako v osnovnih kot srednjih šolah.

“Želimo zagotoviti, da bodo vsi socialno ogroženi dijaki in učenci prejeli vsaj en brezplačen obrok, vsi drugi, ki niso socialno ogroženi, pa bodo prejeli vsaj en subvencioniran obrok,” razlagajo na MŠŠ.

Vzeli bodo dijakom
Del sredstev, ki je zdaj namenjen prehrani dijakov, bo preusmerjen na področje osnovnih šol.“Naš predlog je usmerjen v socialno pravičnost po celotni šolski vertikali,” pravijo na MŠŠ. Medtem ravnatelji na osnovnih šolah že opozarjajo, da zaradi zaostrenih gospodarskih razmer prihaja do primerov, ko morajo dolgove za prehrano od staršev terjati po sodni poti.
Kosilo v OŠ stane od dva do tri evre na dan. Položnice za šolsko prehrano, kamor po navadi spadata še zajtrk in malica, znašajo tako od 50 do 90 evrov na mesec.

MŠŠ bi moralo pohiteti
“Da nekateri starši ne morejo svojemu otroku zagotoviti plačila vsaj enega obroka na dan, bi moralo skrbeti še koga, ne le ravnatelja,” opozarja ravnatelj Ljubo Mohorič iz Osnovne šole A. M. Slomška na Vrhniki. Na MŠŠ pravijo, da z letom 2009 subvencioniranja prehrane še ne bodo mogli zagotoviti. “Treba je najprej ugotoviti dejansko stanje ter se dogovoriti z izvajalci toplega obroka in šolami.”

 

 


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.