Zastonj parkiranje? MOL: Ne gre za privilegiranje enega ponudnika

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zastonj parkiranje v Ljubljani? V novem odloku se nahaja tudi ta člen, ki pa mu - vsaj doslej - ustreza le en ponudnik, ki izposoja avtomobile.
Oglej si celoten članek

V novem predlogu odloka o urejanju prometa v Ljubljani, ki bo na občinski seji najverjetneje tudi sprejet, je občina po zadnji obravnavi dodala še dodaten člen, ki bo voznikom "vozil na električni pogon, ki se oddajajo v najem po sistemu souporabe avtomobila" omogočil brezplačno parkiranje na parkiriščih in v parkirnih hišah.

A tega bombončka administracije župana Zorana Jankovića se ne morejo veseliti vsa podjetja, ki izposojajo električne avtomobile. V skladu z opredeljeno definicijo "souporabe vozil" v odloku je ključno tudi, da ponudnik vozila izposoja preko mobilne aplikacije in storitev preko aplikacije lahko tudi plača. Občinska opredelitev pa popolnoma izključuje tudi neprofitne različice souporabe.

Na naša vprašanja, zakaj so v občinski odlok zapisali tako ozko opredelitev, ki trenutno zajema le enega ponudnika, so na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili, da nikakor ne gre za privilegira enega ponudnika. "V odloku ne predpisujemo, da so ta mesta na voljo zgolj podjetju Avant car, ki izvaja storitev Avant2go, na kar namigujete v vprašanju. Na podlagi odloka želimo omogočiti vsem, ki želijo izvajati oziroma ponuditi souporabo 100-odstotno električnih vozil v MOL, da lahko na Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL dajo vlogo za pridobitev potrebnih dovolilnic za uporabo parkirnih prostorov, ki so namenjeni tovrstni storitvi," so nam še pojasnili na občinski upravi in dodali, da so ob tem vsekakor predpisali nekaj pogoje, saj želijo, da se storitve izvajajo kakovostno in na občanom prijazen način.

Med občinske zahteve pa tako sodijo tudi mobilne aplikacije, kot pojasnjujejo, so namreč med uporabniki "pametnih" naprav že zelo razširjene, njihova uporaba pa tudi olajša postopek izposoje vozil, ki je možna 24 ur na dan.

Omenjeni občinski odlok, ki ga bodo svetniki obravnavali na seji 30. januarja, prinaša tudi "nove" zelene položnice. Na podlagi poziva uslužbencev JP LPT boste tako prostovoljno poravnali le tretjino zagrožene kazni za nepravilno parkiranje v beli coni, ki bi vam jo lahko izdali redarji. V primeru, da 12 evrov ne boste poravnali, pa vas bo JP LPT pač prijavil redarstvu.

barbara.erzen@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.