Zastrašujoč pogled na poln rastlinjak

Foto: Profimedia Rože Foto: Profimedia Rože
"Pogled na rastlinjak, poln cvetočih krizantem, je čudovit, vendar hkrati zastrašujoč, če se zavedamo dejstva, da je to zaslužek dela zadnjega pol leta," so nam povedali v Vrtnariji Lancner iz Vrtojbe.
Oglej si celoten članek

Dodajajo, da je promet v letošnjem letu občutno slabši, saj so kupci prestrašeni in zmedeni: "Navodila, ki jih dobijo, so nejasna in nedorečena." Pojasnjujejo, da so prednaročila za cvetje odpadla, ker si nihče od kupcev ne upa delati zalog, "zato vse breme polletnega dela pade na proizvajalca."

Ker je z vladnim odlokom za zajezitev širjenja novega koronavirusa prepovedala obisk grobov v drugi občini razen za najemnike ali lastnike grobov, so se v vrtnariji prilagodili in ponudili novo storitev. "Ponudbo je tako čez noč težko prilagoditi in vzpostaviti komercialne stike z ljudmi. To ni internetna prodaja. Poleg tega se ljudje še v rastlinjaku težko odločijo za določeno robo, kaj šele po ogledu fotografije," opisujejo. Kljub temu so že v spomladanskem delu epidemije strankam ponudili dostavo na dom: "Tokrat smo ponudbo prilagodili glede na trenutno situacijo, zato smo ponudili tudi dostavo cvetja na grob v drugo občino." Zaradi hude epidemiološke slike in vse več okuženih z novim koronavirusom sicer tudi stroka svetuje, da se izogibamo gneči na grobovih in se letošnjega prvega novembra odrečemo obisku mrtvih svojcev ali prijateljev.

Izplačilo Inšpektorji opozarjajo glede regresa Zdravje Logar: "Vse intenzivne postelje so zasedene"

Foto: Epa Pokopališče S takšno ponudbo le redke cvetličarne

Morali smo poklicati več kot deset cvetličarn z dostavo na dom, da smo dobili tudi takšne, ki ponujajo dostavo cvetja na grob. V spletni cvetličarni Bouquet.si iz Postojne ideja o cvetju na grob ni nova in so jo ponujali že prejšnja leta. Lastnica cvetličarne Melita Jurca nam je pojasnila, da se je letos povpraševanje po tej storitvi zelo povečalo, približno za 200 odstotkov. Gre pa predvsem za ljudi iz drugih občin.

Obenem je dejala, da je sicer promet letos na splošno malce upadel in je nekje na osemdesetih odstotkih prejšnjih let.

Dostavo na grob ponujajo tudi v Cvetličarni Anaeva iz Ljubljane. "Storitev poteka tako, da naročnik osebno ali pa preko telefona naroči aranžma ali šopek, mi pa naročeno dostavimo na želeno lokacijo," nam je pojasnila Kristina Ledinski. Ker je čas, ko pogosteje obiskujemo in urejamo grobove, je povpraševanje po njenih besedah po tej storitvi še toliko večje: "sploh v  trenutni situaciji, ko naročnik ne more v drugo občino zaradi omejitve gibanja." Cena dostave pa je odvisna od oddaljenosti želene lokacije.

Ena od njihovih storitev je sicer tudi "HALO ŠOPEK" , ki jo uspešno izvajajo že 4.leto in pride v času epidemije, ko so osebe večinoma doma, še bolj v poštev. Cvetje dostavljajo na dom ali na drugo želeno lokacijo kot so služba, šola, lokacija praznovanja: "Šopke dostavljamo za vse priložnosti, največkrat za rojstni dan, v zahvalo, kot poslovno darilo ali pa samo kot pozornost za lepši dan. Odzivi so neverjetni in presenečenje vedno uspe."

Prižiganje virtualnih sveč

Umrlih pa se lahko od daleč spomnite tudi s prižigom virtualne sveče. Neprofitni zavod Candela je razvil brezplačno storitev, ki v spomin mrtvim omogoča prižiganje virtualnih sveč. "To vsaj malo pomaga ublažiti bolečino ob izgubi, hkrati pa je prižiganje virtualnih sveč dostopnejše in bolj okolju prijazno," pojasnjujejo v zavodu. Zavod Candela je spletno stran s storitvijo uporabnikom odprli pred nekaj dnevi, kmalu pa bo na voljo tudi aplikacija, ki bo na zaslonu telefona ali računalnika prikazovala gorečo svečko za točno določeno osebo.

"Naš cilj je omogočiti pristen, oseben spomin na pokojne tudi takrat, ko ne moremo ali ne želimo tega izražati s klasično svečko na pogrebu," pojasnjujejo.  

anja.scuka@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.