Zasvojenost z internetom

Foto: Žurnal24 Zasvojenost z internetom in računalniškimi igrami lahko vodi do odtujitve od zun
Na dan varne rabe interneta v Sloveniji opozarjajo predvsem na zasvojenost mladih z internetom in tehnološkimi pripomočki ter na poglobitev stikov z bližnjimi tudi zunaj virtualnega sveta.
Oglej si celoten članek

12. februar je zaznamovan kot svetovni dan varne rabe interneta, ki se pod pokroviteljstvom evropske komisarke za informacijsko družbo in medije Viviane Reding že petič zaporedoma obeležuje v petdesetih državah po vsem svetu.

Uporabnikov interneta vse več
Statistični urad Slovenije je ob dnevu varne rabe interneta sporočil, da je v prvem četrtletju lani na težave v zvezi z varno uporabo interneta naletelo 35 odstotkov uporabnikov, 29 odstotkov uporabnikov pa je svoj računalnik že (za)varovalo pred virusi, škodljivimi programi in reklamami.

Za preprečitev izgube podatkov ali datotek je varnostne kopije vedno ali skoraj vedno naredilo 22 odstotkov uporabnikov interneta, tistih, ki tega ne naredijo nikoli ali skoraj nikoli, pa je bilo 32.

Nakupovanju prek interneta zaupa 21 odstotkov posameznikov, najpogostejši vzrok, ki kupce odvrne od tovrstnega nakupa, pa je pomislek glede varnosti in zasebnosti.

Varnost skrbi tudi podjetja, saj težave, ki nastajajo v zvezi z njo, vplivajo na dohodek podjetja. Take težave je v letu 2006 imelo 32 odstotkov podjetij, za svojo zaščito pa so najpogosteje uporabljali antivirusni program, na drugem mestu pa mu je sledil požarni zid. Nasprotno je pri prodaji svojih izdelkov in storitev prek interneta varnostni protokol leta 2007 uporabljalo le 7 odstotkov podjetij.

 

Dejavnosti ob dnevu varne rabe interneta

V sklopu tega dne bo zvečer na Osnovni šoli Trnovo v Ljubljani potekala okrogla miza, kjer bodo dijaki s strokovnjaki, med njimi generalna sekretarka Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer, psihoterapevt Miha Kramli, pisatelj Bogdan Novak, debatirali o svojih pogledih na zasvojenost z internetom in tehnološkimi pripomočki.

Več o dejavnostih v Sloveniji lahko najdete na spletni strani info točke Safe-si.

Statistični urad je izdal tudi podatke o dostopu do interneta v Sloveniji. Tega je v prvem lanskem četrtletju imelo 58 odstotkov gospodinjstev, od tega je največ rednih uporabnikov interneta v starostni skupini od 16 do 24 let, in sicer kar 89 odstotkov. Velja omeniti tudi zaskrbljujoč podatek, da so med rednimi uporabniki najštevilčnejši otroci, stari od 10 do 15 let, kar so izpostavili tudi v slovenski točki ozaveščanja ob dnevu varne uporabe interneta.

Internet povzroča tudi zasvojenost

Uporaba novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij narašča, pri čemer je vse pomembnejša njihova varna uporaba. V slovenski točki ozaveščanja o varni rabi interneta Safe-si poskušajo letos opozoriti na zasvojenost mladih z internetom, mobilnimi telefoni in računalniškimi igrami. Velik poudarek pri tem je predvsem na opominjanju na to, da se ne sme pozabiti na negovanje nevirtualnih stikov z najbližjimi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.