Zategovanje pasu leta 2010 in 2011

Foto: Žurnal24 (Foto: iStock)
Koalicijski poslanci in ministri se bodo posvetili proračunoma za leti 2010 in 2011. Osrednje vprašanje je primanjkljaj, ki ga želi vlada znižati pod mejo treh odstotkov.
Oglej si celoten članek

Posvet bo namenjen pripravam na sprejem programsko usmerjenih proračunov za prihodnji dve leti. Novost je, da se bo denar delil glede na razvojne projekte in ne več po proračunskih uporabnikih.

 

Največ za socialo in zdravstvo

Razvojnih politik je skupno 16. Največ sredstev, približno 2,5 milijarde evrov, naj bi v proračunih namenili za socialno varnost in zdravstvo, 1,6 milijarde evrov naj bi šlo za izobraževanje in kulturo, 952 milijonov evrov za nacionalno varnost, obrambo in zunanje zadeve, 571,2 milijona evrov pa za promet in prometno infrastrukturo.

Šlo naj bi za proračuna prihrankov. Vlada naj bi se osredotočila na zmanjšanje porabe, prioriteta pa naj bi ostali ukrepi za spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva in zagotavljanje socialne varnosti.

Vlada je že določila zgornjo mejo izdatkov, ki bo za prihodnji dve leti brez udeležbe pri črpanju evropskih sredstev znašala po 8,956 milijarde evrov.

Za leto 2010 bo proračunski primanjkljaj znašal 4,8 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa okoli pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V letu 2011 je predviden proračunski primanjkljaj v višini 3,5 odstotka in javnofinančni primanjkljaj okoli štiri odstotke BDP.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.