Zato ga občasno premažite z oljem

Foto: Victorinox
Foto: Victorinox
Prodajajo jih v več kot 120 državah sveta, vse od leta 1891 jih redno uporablja tudi švicarska vojska …
Oglej si celoten članek

Predhodnik znanih žepnih švicarskih nožev Victorinox se je rodil v majhnem mestecu Ibach-Schwyz v Švici že daljnega leta 1891. Tedaj se je izumitelj Karl Elsener potegoval za proizvodnjo noža za švicarsko vojsko. Ker je bil nož za vojsko robusten in težak, je Elsener za potrebe oficirjev švicarske vojske razvil lažji model z dvema vzmetema in s šestimi orodji. Imenoval ga je “oficirski športni nož” in ga leta 1897 tudi zaščitil s patentom. 

Elsenerju je bila ves čas v veliko podporo mati Victoria, po kateri je poimenoval podjetje. Leto 1921 je prineslo nerjaveče jeklo, ki so ga začeli uporabljati tudi pri znamki Victoria. Tako je Elsener imenu dodal še kratico Inox, ki je mednarodni izraz za nerjaveče jeklo.

“Vsi noži Victorinox so švicarski vojaški noži, mi jim preprosto rečemo žepni noži. Originalno ime izhaja iz tega, da podjetje že 130 let z noži zalaga švicarsko vojsko,” pojasnjujejo pri podjetju Rösler.  Oficirski noži pa so po njihovih besedah vsi modeli s srednje velikim rezilom, z dolžino 91 milimetrov. Ti so tudi najbolj razširjeni in najbolj prodajani.

Kako izbrati pravi nož za fanta, moža, očeta?

Nož je treba izbrati predvsem glede na hobije oziroma interese, saj imajo različni modeli nožev različna orodja. Če je mož strasten jadralec, je zanj primeren model Skipper, saj nož vsebuje razna orodja, ki so uporabna predvsem na jadranju kot je denimo igla za šivanje jader ali posebni izvijači.

Za tiste, ki so veliko na poti z vozilom, pride v poštev nož Rescue tool, ki so ga razvili s pomočjo profesionalnih reševalcev. Ima namreč posebno rezilo za rezanje varnostnih pasov, orodje za lomljenje vetrobranskega stekla in posebno žago za rezanje stekla. 

Za poslovneže so idealni noži Victorinox@work 32 GB, ki med drugim vsebujejo tudi kemično pisalo in snemljiv USB ključek z 32 GB.

Če je lovec, pride v poštev eden od modelov Hunter, ki ima tudi orodje za odiranje živali, za pohodnike pa sta denimo primerna predvsem modela Forester in Hiker, slednji ima tudi žago za les.

Planinci bodo navdušeni nad modelom Climber, ki ima tudi škarje, taborniki pa nad Camperjem, ki ima prav tako žago za les. Za bolj urbane uporabnike so na voljo predvsem modeli z LED lučkami in različnimi barvami ohišij, ali pa manjši noži serije Classic, ki jih lahko nosimo tudi kot obesek za ključe. Ti so zelo priljubljeni tudi pri ženskah.

Če je fant ali mož zbiratelj različnih nožev, pride v poštev tudi kakšen primerek iz serije “Limited Edition”. Za tiste, ki želijo avtentičen švicarski vojaški nož, ki ga dobi trenutno vsak švicarski nabornik v trajno last, pa lahko izberete Victorinox švicarski žepni nož Schweizer soldatenmesser v olivno zeleni barvi.

Za fante, ki obiskujejo osnovno šolo je idealen nož My first Victorinox, ki ima devet funkcij in zaobljeno glavno rezilo, da so otroci varni. Med drugim ima tudi žago za les, pinceto in odpirač za konzerve. 

Ker je na tržišču veliko ponaredkov, za nakup izberite res preverjenega trgovca. Prodajna mesta nožev Victorinox najdete TUKAJ

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.