Črn dim iz novega dimnika toplarne. "Kaj kurijo smeti?"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Bralec nas je opozoril na črn dim iz toplarniškega dimnika. "Ali kurijo smeti?" nas je vprašal.
Oglej si celoten članek

Kot je razvidno iz fotografije, se je zelo temno siv dim vil iz enega od novih dimnikov plinske enote, kar je še toliko bolj nenavadno. 

Na Energetiki Ljubljana so nam pojasnili, da so z novo plinsko-parno enoto v fazi testiranja obratovanja novih plinskih turbin. "Preizkusi vključujejo tudi zagone turbin s pomočjo rezervnega goriva, ki je ekstra lahko kurilno olje (ELKO). V času zagona plinskih turbin na ELKO pa lahko pride do kratkotrajnega pojava črnega dima. Poenostavljeno povedano, ob zagonu se kratkotrajno pokadi (temno je zaradi zgorevanja ELKO)," so nam pojasnili. 

Plinsko-parna enota bo sicer obratovala na zemeljski plin, za potrebe vseh preizkusov do njenega tekočega obratovanja pa morajo preizkusiti tudi uporabo tekočega rezervnega goriva, to je kurilnega olja. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 16:09 9. April 2024.

    Mal parkiraj v Tomačevu , na obvozni cesti in glej proti krematoriju , Tam pa ne kurijo na kolm ali …

  • 20:05 8. April 2024.

    Al pa volijo novega Blanskega papka?

  • 19:51 8. April 2024.

    Blanski šerif prži kajmak!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.