Zato ste te dni čakali na avtobus

Foto: Anže Petkovšek ljubljana 12.04.13, lpp, bus, javni prevoz, avtobus, oglasevanje, reklama, foto:
Zakaj so vozni redi prilagojeni šolskim počitnicam in ne ostalim ljudem, ki tudi v tem času uporabljajo javni prevoz?
Oglej si celoten članek

Trenutno na zahodnem delu Slovenije potekajo zimske šolske počitnice. Te pa ne prinesejo le kratkega oddiha od šolskih obveznosti, manjše gneče na cestah in polna smučišča, ampak tudi spremenjene vozne rede tako v mestnem kot tudi v medkrajevnem prometu.

Vozni redi se spremenijo tako v času šolskih počitnic med letom (krompirjeve počitnice, zimske počitnice, prvomajske počitnice) kot tudi v času poletnih počitnic. Poleti je to precej logično, saj se takrat predavanja končajo tudi za študente, veliko ljudi je po dopustih, zato je normalno, da so avtobusi manj pogosti kot običajno.

Med šolskimi počitnicami pa so prosti večinoma samo dijaki in osnovnošolci, študenti in redno zaposleni, ki se dnevno vozijo z javnim prevozom, pa še vedno normalno vsakodnevno uporabljajo avtobus. Poleg tega se vozni redi spremenijo samo pri avtobusnih prevoznikih, Slovenske železnice voznega reda med šolskimi počitnicami ne spreminjajo, v skladu s spremembo mednarodnih voznih redov ga spreminjajo samo enkrat na leto v mesecu decembru.

Zakaj se torej v času šolskih počitnic spremenijo vozni redi avtobusov, ko se vsaj z medkrajevnimi ponudniki zagotovo vozi več študentov in redno zaposlenih? Še posebej se to vprašanje poraja v zadnjem času, ko se trudimo, da bi zmanjšali uporabo avtomobila in bolj pogosto začeli uporabljati javni potniški promet.

Foto: Saša Despot Ljubljana 18.05.2013 mestni avtobus, proga 6, trola, mestni javni prevoz, postaj

Kot so nam sporočili iz Arrive, ki skrbi za medkrajevni promet, država zagotavlja javni linijski prevoz potnikov kot javno dobrino. "Prevoz potnikov v Sloveniji je zagotovljen vse leto, vendar v različnem obsegu. Vozni redi so prilagojeni šolskemu koledarju in poletnim počitnicam, kar je običajno v javnem potniškem prometu v Republiki Sloveniji in širše," so povedali.

Dodali so še, da prevozniki javni potniški promet izvajajo v skladu z registriranimi in s strani pristojnega ministrstva potrjenimi voznimi redi. Tako storitve potniškega prometa prilagajajo povpraševanju trga. Potrebe po prevozih se na ravni pristojnega ministrstva določajo dvakrat na leto s spremembami voznega reda, ki se takrat uskladi z dejanskimi potrebami po prevozih.

Na Ljubljanskem potniškem prometu pa so nam povedali, da je bila v prejšnjih letih v času šolskih počitnic opravljena raziskava, ki je pokazala, da je zaradi manjšega povpraševanja po vožnjah temu prilagojen tudi vozni red. Raziskava je pokazala, da večina mladih potnikov in hkrati dijakov ter študentov zapusti Ljubljano, to obdobje pa Ljubljano zapustijo tudi družine.

"V tem času zato vozne rede prilagodimo individualnim potnikom. Aktulane vozne rede na spletni strani objavimo prav z namenom, da si potniki lahko že vnaprej načrtujejo potovanje in potnike naprošamo, da to tudi naredijo," so še dodali.

Zelo podobno so nam povedali tudi na Ministrstvu za infrastrukturo, kjer so omenili tudi, da predloge voznih redov, med katerimi so tudi režimi voženj (npr. vozi med delovniki, vozi ob sobotah, vozi v dneh šolskega pouka ...) pripravljajo prevozniki. Zato je tudi njihova naloga, da zagotavljajo povezave med kraji v Sloveniji, ki omogočajo predvsem obiskovanje pouka in možnost potovanja z javnim prevozom na delo. Hkrati pa tudi optimizirajo vožnje, da se na registriranih linijah ne vozijo prazni avtobusi. "V času šolskih počitnic se bistveno zmanjša število dijakov, zato ima vrsta prevoznikov t.i. počitniške vozne rede."

Promo Slovenske železnice predstavljajo nov vozni red

Železnice Vozni red za potrpežljive

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.