Zavarovanje za novorojenčka

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Čeprav vam bodo najbrž tako rekli, zdravstvenega zavarovanja za novorojenčka ni treba urejati osebno.
Oglej si celoten članek

Po rojstvu otroka je treba zanj najkasneje v 60 dneh urediti zdravstveno zavarovanje.

Čeprav nekateri trdijo, da je treba to urediti osebno, to ne drži. Obrazec MDČ, ki ga najdete tukaj, lahko na območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pošljete tudi po pošti. Če že imate rojstni list otroka, niso potrebne nikakršne priloge ali dokazila, saj so podatki v centralnem registru prebivalstva, v katerega bodo vpogledali uslužbenci ZZZS. 

Otrok je zdravstveno zavarovan po enem od staršev, ob izpolnitvi obrazca se je treba odločiti ali bo zavarovan po očetu ali materi ter v obrazec vnestni njegovo EMŠO številko in EMŠO otroka. Če je otrok slovenski državljan, kode države ni treba vnašati. V rubriko 8 vpišete 1, saj gre za prijavo v zavarovanje, v rubriko 11 Podlaga za zavarovanje pa vpišete šifro 077, ki pomeni, da gre za družinskega člana. Podrobnejša navodila za izpolnjevanje so sicer na voljo na tej povezavi

ZZZS po prejemu prijave praviloma še isti dan odpošlje potrdilo, s katerim lahko uveljavljate zdravstvene storitve do prejema zdravstvene kartice. 

Dopolnilno zavarovanje za otroke ni potrebno. 

Prav tako ni treba ničesar storiti, da novorojenček dobi davčno številko, saj jo Finančna uprava pošlje po uradni dolžnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.