Zavetišče naj kokoši proda

Foto: Shutterstock Razno 26.05.11, kmetija, domace zivali, ovca, kokosi, otrok, hranjenje, foto: sh
Spor. Ob deložaciji poskrbeli za živali, ministrstvo pa tega noče plačati.
Oglej si celoten članek

Pravosodno ministrstvo s smešnimi razlogi zavrača plačilo stroškov ulova in oskrbe večjega števila živali, ki so nastali pri deložaciji gospe iz Domžal, pravi vodja zavetišča Meli center Repče Dušan Hajdinjak.

"Med odvzetimi živalmi so bile tri kokoši, ki smo jih brezplačno oddali na eno kmetijo. Po mnenju ministrstva bi jih morali prodati oziroma novim lastnikom računati stroške," pojasnjuje. "Pravijo še, da bi moral izvršitelj deložacije Marjan Hojs preverjati, katero zavetišče je najcenejše, saj se jim mi zdimo predragi," dodaja.

Niso lastniki živali

Deložacijo gospe (ime je znano uredništvu) iz Domžal je predlagala Republika Slovenija, ker je živela v nevarni hiši in se ni želela prostovoljno preseliti na novo ponujeno lokacijo. Ker je imela gospa pse, mačke in kokoši, je izvršitelj Marjan Hojs za ulov in oskrbo angažiral zavetišče Meli center Repče. Ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU) je račun o oskrbi kokoši in mačk zavrnilo, o utemeljenosti ugovora pa bo odločalo sodišče. V prvi vrsti so ugovarjali, da po zakonu o izvršbi in zavarovanju niso plačnik stroškov v zvezi z ulovom in oskrbo živali, saj niso lastniki. Zato bi morala stroške kriti gospa, ki so ji živali pripadale, v primeru kokoši pa nov lastnik.

"Če je MPJU plačnik stroškov oskrbe živali, ugovarjamo zoper izbiro izvajalca, zavetišča Meli Center Repče," razlagajo. Za zaščito živali na področju Občine Domžale je namreč pristojno Zavetišče Horjul. Zato želijo pojasnilo izvršitelja, zakaj se je odločilo za Meli, ki je zaradi oddaljenosti od kraja deložacije zaračunalo 136,80 evra kilometrine. "Prav tako smo ugotovili, da ima Zavetišče Horjul nižje cene za sterilizacijo mačke, kastracijo mačka in nižjo uro dela na terenu ob ulovu," sklenejo na MPJU.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.