Zbirali bomo vodo in jo nesli v Španijo

Foto: Žurnal24 Utrinek z enega izmed evropohodov. (Foto: Nada Černič Cvetanovski)
Evropohod 2011. Mednarodni akciji smo se pridružili tudi Slovenci. Zbirali bomo vodo in jo jeseni odnesli v Španijo.
Oglej si celoten članek

Komisija za evropske pešpoti se je priključila akciji Evropohod 2011. V sklopu letošnje teme Pešpoti in voda bodo pohodniki simbolično zbirali vodo. To bodo 15. oktobra z vseh koncev Evrope odnesli v špansko Alhambro in jo tam zlili v 12 amfor, ki simbolizirajo dvanajst evropskih pešpoti.

Ne zamudite.
Pri nas bo večji Evropohod po E7 potekal med 28. majem in 4. junijem: od Rogatca do Hodoša in Jeruzalema. Tam bodo obeležili dan slovenskih planincev.

Predsednik komisije Jože Prah nam je povedal, da vodo zbirajo v posebnih lesenih posodah, ki so bile izdelane v Kočevju prav za ta projekt."Vsaka organizacija bo v svojo posodo zbirala vodo. Nato jo bomo zlili v skupno posodo in odnesli v Španijo. Količina zbrane vode bo simbolična, nekaj litrov – posoda je velika za okoli 20 litrov."

En bo v Španijo kolesaril, drugi bodo leteli
1. oktobra bodo zbrano vodo skupaj zlili na Geometričnem središču Slovenije. "V Španijo se bomo odpravili na dva načina. Ultramaratonski kolesar Radovan Skubic bo prekolesaril evropsko pešpot E7 iz Slovenije v Španijo. V GEOSS-u bo dobil eno manjšo posodo z vodo, ki jo bo prenesel do Španije. Njegova pot bo dolga približno 3 tisoč kilometrov. Ostali bomo šli z letalom. 50 nas je že prijavljenih."

Prek Evrope poteka 11 evropskih pešpoti, prek Slovenije sta speljani E6 in E7 v dolžini tisoč kilometrov. Vsako prvo soboto v mesecu imamo organizirane evropohode.

Štiri organizacije ustanovile komisijo
Slovenci bomo vodo zbirali s pomočjo štirih organizacij, ki so ustanovile omenjeno komisijo – to so Turistična zveza Slovenije (TZS), Planinska zveza Slovenije (PZS), Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in Zveza gozdarskih društev (ZGDS).

Kje bodo zbirali vodo?
PZS: 4. junija bodo ob dnevu slovenskih planincev na Jeruzalemu zajemali vodo iz rek in ledenika.
ZGS: 9. septembra bo v gozdu na Gospodični na Gorjancih organiziral zajemanje vode iz vodnih zajetij.
TZS: 21. maja pripravljajo zajemanje vode iz jezera in morja ob Jezerskih dnevih na Kanalu ob Soči.
ZGDS: pripravlja slavnostno zajemanje vode iz podzemnih voda (datum še ni znan).

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.