Žbogar: Blizu smo dogovoru s Hrvaško

Foto: Žurnal24 Po Žbogarjevih besedah problema ni začela Slovenija.
V javnost je prišla novica, da se Zagreb in Ljubljana dogovarjata o vzpostavitvi t. i. kondominija v Piranskem zalivu. Hrvaško zunanje ministrstvo je informacijo takoj zanikalo.
Oglej si celoten članek
 
 

Smo na dobri poti, da najdemo rešitev.

Samuel Žbogar

 
Informacijo je sicer objavila nemška tiskovna agencija dpa, skupna uprava oziroma kondominij v Piranskem zalivu pa naj bi bil vzpostavljen za obdobje od 20 do 50 let. Kot so sporočili iz Zagreba, je z vsebino dvostranskih pogovorov seznanjenih izjemno malo ljudi, vse, kar se v medijih pojavljla na podlagi neimenovanih virov, pa ne more biti verodostojno.

Tako slovenski zunanji minister Samuel Žbogar kot hrvaški minister Gordan Jandroković zatrjujeta, da je glede vprašanja meje precej dela že opravljenega. Rešitev naj bi bila blizu. Kot je znano, v švedski prestolnici poteka neformalno srečanje zunanjih ministrov držav članic Evropske unije, danes pa so se jim pri pogovorih pridružili še kolegi iz treh kandidatk za članice. Slovenski in hrvaški zunanji minister sta pri tem obravnavala tudi vprašanje meje.

Tiha diplomacija
O podrobnostih pogovorov slovenski zunanji minister za zdaj ne govori, saj gre, kot pravi, za tiho diplomacijo. "Tako o tem, kaj počnemo, ne razlagamo niti naši javnosti niti širši politiki doma. Vpleteni so samo premier, zunanji minister in manjša skupina strokovnjakov in želimo, da tako ostane," je pojasnil.

 

Slovenija popušča?

Švedski dnevnik Dagens Nyheter je objavil pogovor z vodjo slovenske diplomacije, v katerem minister ponavlja, da je premik blizu. V podnaslovu članka pa naj bi v prevodu iz švedščine pisalo, da je "po zaslugi švedske tihe diplomacije Slovenija tik pred tem, da bi popustila v nasprotovanju članstvu Hrvaške v EU-ju".

"Smo na dobri poti do rešitve"
Vendarle pa je Žbogar povedal tudi, da sta državi v pogovorih o reševanju vprašanja meje že opravili precej dela, nekaj pa ga je še pred njima. Zagotovil je tudi, da prihajajo bližje dogovoru oziroma da so na dobri poti do rešitve. "Vemo, kaj hoče Hrvaška, in vemo, kaj mi hočemo, tako želimo to sestaviti skupaj, tako da bomo vsi zadovoljni," je dodal.

"S hrvaškim kolegom sva se pogovarjala, pogledala, kje smo, kaj je bilo narejeno po zadnjem srečanju in kaj je še pred nami. Konkretnosti, kot veste, vam ne morem razgrniti," je po srečanju pojasnil Žbogar.

Žbogar je sicer že v petek ob prihodu v Stockholm napovedal, da bo o stanju pogovorov med državama obvestil tudi švedskega zunanjega ministra Carla Bildta, predstavnika predsedujoče države EU-ja. To je prvič, da je bilo švedsko predsedstvo obveščeno o podrobnostih pogovorov, Žbogar pa je povedal, da je Švedska pripravljena pomagati obema stranema, so pa za zdaj zelo zadovoljni, da pogovori potekajo bilateralno.

Jandroković ponovil Žbogarjeve besede
˝Verjamem, da bosta Slovenija in Hrvaška zelo kmalu našli rešitev, s katero bosta obe zmagovalki,˝
je ob prihodu na neformalno srečanje z zunanjimi ministri EU v Stockholmu povedal vodja hrvaške diplomacije Gordan Jandroković.

Na vprašanje, kaj se je spremenilo v pogovorih med državama, je hrvaški minister odgovoril: ˝Pogovarjamo se, to je zelo dobra rešitev, ni druge, samo komunikacija, dogovor in situacija, ko bosta obe zmagovalki.˝
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.