ZDA: Slovenski mediji naklonjeni levici

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenski mediji se nagibajo v levo, prav tako univerzitetni profesorji, večina sogovornikov pa je po srcu socialno-demokratskih, je leta 2004 v diplomatski depeši ugotavljal ameriški veleposlanik v Sloveniji Johnny Young.
Oglej si celoten članek

Večji mediji v Sloveniji so naklonjeni levici, "desnih dnevnih časopisov ni, ljudje se bolj kot z Ameriko identificirajo z Evropo, namenoma se trudijo provocirati, novinarji pa imajo skoraj alergično reakcijo na Bushevo administracijo". Tako je v diplomatski depeši leta 2004, v času, ko je bil premier še Tone Rop, predsednik pa Janez Drnovšek, v Washington pisal takratni veleposlanik Johnny Young.

Ugotavljajo še, da komentatorji novice dobivajo iz sekundarnih virov in kolumne sestavljajo skoraj izključno iz "kot kaže lastnih idej in komentarjev, ne da bi jih utemeljili s citati iz razgovorov ali drugih virov".

Raziskovalno novinarstvo v Sloveniji ni tako razvito kot v ZDA, delno zato, ker "uredniki nočejo ali ne morejo dopustiti novinarjem, da bi več tednov razvijali in raziskovali eno samo zgodbo," so še zapisali v depeši.

Univerzitetni profesorji pogosto pišejo prispevke za medije in so tako kot predstavniki nevladnih organizacij pogosto gosti v televizijskih pogovornih oddajah. "Vseeno pa jih je večina iz levosredinskega dela političnega spektra, tako da ne nasprotujejo splošni levi pristranskosti medijev," piše v depeši.

Ta ima oznako občutljivo, WikiLeaks pa jo je objavil 26. avgusta. Danes je povezavo do depeše na Twitterju objavil predsednik SDS Janez Janša in jo pospremil z besedami: "Pa da vidimo, če bodo tudi to depešo v F571 objavljali pod velikimi naslovi? 24Ur, Žurnal, Dnevnik, Delo, Ml, Večer?"

Tito novinarje naredil nezaupljive

"Nedavna slovenska zgodovina, ki je združevala komunizem in Titov koncept samoupravljanja, ima za posledico novinarje, ki vladi na splošno ne verjamejo. Informacije hitro označijo za propagando, nevoščljivo ščitijo svojo neodvisnost, svojo izjemno kritično pozicijo pa vidijo kot del njihove vloge nadzornika in kot način, da si ustvarijo ime," so leta 2004 še ocenili na ameriškem veleposlaništvu.

"Kljub temu, da jih občasno kritizirajo zaradi naklonjenosti vladi, novice na TV Slovenija veljajo za zaupanja vredne in so gledane," pa so zapisali o RTV. Dodali so, da ta sicer izgublja gledanost v primerjavi s Pop TV.

"Mnoge od naših stikov v slovenski družbi bi na splošno, iz stališča ZDA, lahko opisali kot socialno-demokratske po srcu, in večina se jih verjetno strinja z medijskimi kritikami politik ZDA," še piše v depeši.

Ropove prioritete ekonomske, odločitve se sprejemajo s konsenzom

Omenjajo tudi nekdanjega premierja Ropa. "Ropov osnovni interes je očitno ekonomska politika, tako da vprašanja zunanje in varnostne politike pogosto vrednoti iz ekonomske perspektive." Dodajajo še, da je vlada zelo pozorna na raziskave javnega mnenja in naroča tudi svoje.

Opažajo še, da pri nas vlada želja po čim višji stopnji soglasja. Ocenjujejo, da je to posledica povezanosti med političnimi in ekonomskimi elitami, splošne "omrežene" narave slovenske družbe ter težnje po tem, da se zamerimo čim manj ljudem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:01 7. September 2011.

    Zaradi slovenke levice, ki je v bistvu lopovska mafija, je Slovenija v bankrotu, ljudje pa ostajajo brez kruha. Im potem …

  • d
    15:52 1. September 2011.

    Jansa strikes again!

  • 14:56 1. September 2011.

    To je pa kar dobro zadel.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.