ZDA za tri Slovence razpisale 15 milijonov dolarjev nagrade

Foto: Bundeskriminalamt Razno 28.03.12. mihael karner, obtozeni zakonski par, doping, avstrija, zda, fot Foto: Bundeskriminalamt Alenka Karner
ZDA so v okviru ameriškega programa nagrad o narkotikih (NRP) za informacije, ki bi privedle do aretacije ali obsodbe za domnevne slovenske trgovce z drogami, Mihaela Karnerja, Alenko Karner in Matevža Karnerja, razpisale nagrado v višini pet milijonov ameriških dolarjev (4,5 milijona evrov) za vsakega.
Oglej si celoten članek

Kot je navedeno na spletni strani State Departmenta, naj se tisti, ki imajo informacije o Karnerjevih in so izven ZDA, obrnejo na najbližje veleposlaništvo ZDA, tisti v ZDA pa na ameriško agencijo za boj proti mamilom (DEA), ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) ali imigracijske in carinske oblasti (ICE) v posameznih ameriških mestih.

NRP je ameriška pobuda, ki predvideva visoka denarna izplačila za podatke o trgovcih z drogami.

State Department na svoji strani še navaja, da so Karnerjevi preprodajalci mamil, ki so domnevno odgovorni za proizvodnjo in razpečevanje več sto tisoč enot anaboličnih steroidov v ZDA. Karnerjevi so pri tem sodelovali z več proizvajalci, veletrgovci, tistimi, ki so opravljali prepakiranja, ali pošiljatelji v več tujih državah.

Poleg tega so Karnerjevi, kot navaja State Department, nadzorovali več kot 200 spletnih strani, ki so bile namenjene oglaševanju in prodaji steroidov. Karnerjevi so tudi uporabljali zapleteno shemo slamnatih podjetij ter povezanih bančnih računov za prenos nezakonitih prihodkov, ki so jih prejeli prek različnih plačilnih metod, vključno z Western Union/MoneyGram, bančnimi nakazili in kreditnimi karticami.

Mihael, Alenka in Matevž Karner so bili v ZDA na podlagi tamkajšnje zakonodaje leta 2010 obtoženi razpečevanja in uvoza anaboličnih steroidov ter pranja denarja.

Mihael Karner je v odzivu za POP TV pojasnil, da je z družino doma v Ljubljani. V pisnem odgovoru je dodal, da nihče ne bo prejel nobene nagrade od Američanov, saj Slovenija svojih državljanov ne izroča ZDA, torej so podatki o tem, kje se nahaja, zanje tako ali tako neuporabni. Zapisal je še, da se pred nikomer ne skriva in da želi, da se pred slovenskimi sodišči ugotovi, ali je kaj naredil narobe. "V zvezi s tem postopkom je tudi pred slovenskim sodiščem že ena zaključena sodba v moj prid," še pojasnjuje Karner in namiguje na odločitev slovenskega sodišča, da odmrzne njegovo premoženje, navaja POP TV.

Avstrijci ju niso izročili ZDA

Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija konec leta 2011 aretirala v vili blizu Bad Kleinkirchheima. Avstrijski sodišči sta nato na zahtevo ZDA odredili njuno izročitev, a je nato avstrijsko ustavno sodišče izročitev zaustavilo. Oba so proti plačilu varščine izpustili iz pripora na prostost. Zakonca Karner sta se tudi pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je njuno pritožbo zavrnilo kot nedopustno.

Na slovenski policiji so za STA na vprašanja, ali so omenjene osebe v Sloveniji, ali so ZDA od Slovenije zahtevale njihovo izročitev, ali slovenska policija v tem primeru sodeluje z organi pregona v ZDA in ali v Sloveniji potekajo kakšne druge preiskave proti Karnerjevim, odgovorili, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati.

Dodali so, da v skladu s 47. členom slovenske ustave državljana Slovenije ni dovoljeno izročiti ali predati, razen če obveznost izročitve ali predaje izhaja iz mednarodne pogodbe, s katero Slovenija v skladu z določbo prvega odstavka 3.a člena ustave prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodno organizacijo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 01:21 10. Julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • 20:26 9. Julij 2019.

    Zakaj pa ima prelepljene oči?

  • vec
    20:26 9. Julij 2019.

    Ja pe še to, zdej je pob ogrožen 100 na uro, da ga kdo pobere v kombi, in odpelje samo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.