'Zdrav človek preživi 100 pikov'

Foto: Žurnal24 Pogled od blizu: osja glava skozi stereomikroskop.
V zadnjih tednih so v Avstriji zaradi osjih pikov umrli že trije ljudje. Javnost je vznemirjena, zdravniki pa svarijo pred napihovanjem osje nevarnosti.
Oglej si celoten članek

Zadnja žrtev osjega pika je v torek preminula 77-letna prebivalka zgornje Štajerske, ki so jo ose napadle med delom na vrtu. Najprej je svojim bližnjim potožila, da jo boli glava, nato pa je padla v nezavest. Obraz ji je pomodrel, na ustih pa se ji je pojavila pena. Sorodniki so jo hitro prepeljali v bolnišnico. Vsi poskusi reanimacije so se izjalovili.

Le dan pred tem je v bolnišnici v Traunu zaradi posledic osjega pika umrla 45-letna ženska. Omenjeno žensko so v bolnišnico prepeljali pred tednom dni, ko je zaradi napada ose doživela srčni zastoj. Sredi julija pa je zaradi alergičnega šoka – kot odgovor na ugriz ose – umrla 60-letna prebivalka kraja Schlägl.

Ljudje postajajo panični
Kot poroča portal Orf, je to poletje zaradi specifičnih vremenskih razmer še posebej veliko os. Werner Aberer, predstojnik graške klinike za kožne bolezni, pravi, da so letos prejeli že nadpovprečno število pacientov, ki so imeli posledice zaradi osjega pika. O natančnih številkah ni želel govoriti, saj se mnoge žrtve pika na kliniki sploh ne oglasijo. Aberer opaža, da žrtve pika zaradi zadnjega dogajanja reagirajo čedalje bolj panično. "Celo bolniki z minimalnimi posledicami zaprepadeno sprašujejo, kako bo z njimi."

Kdaj je osji pik lahko smrtonosen in kdaj ne, zdravniki ne vedo povsem natančno. Za alergika je lahko usoden že pik v mezinec, pri nekom, ki ni alergičen, pa lahko smrt nastopi šele, če oso požre, ta pa ga večkrat opika v žrelu.

Od otekline do nastopa smrti
Nekaj pa je le gotovo. "Zdrav človek, ki ne boleha za astmo in ki nima težav s srcem ter ožiljem, lahko preživi do 100 pikov. Seveda ne brez bolečih oteklin," pravi Aberer. Reakcija na pik je odvisna tudi od sestave osjega strupa, ki sestoji iz več toksičnih prvin. "Glede na delež strupov lahko reakcija obsega tako zgolj lažje otekline kot tudi težave z dihanjem, probleme s krvnim obtokom oziroma v najhujšem primeru nastop anafilaktičnega šoka in smrt."

Aberer pa le zamahne z roko ob omembi čedalje bolj razširjenih govoric, da so ose bolj agresivne kot nekoč. "To ne drži, tako kot ne drži, da je danes več alergičnih ljudi kot nekoč. Sicer pa se je o primerih smrti zaradi osjega pika razpravljalo že pred desetletjem."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.