Zdravila na recept lahko pišejo tudi zdravniki brez licence

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ne le da licenca v Sloveniji ni pogoj za izdajo receptov, zdravniki, ki ostanejo brez nje, lahko še naprej pišejo tako imenovane osebne recepte, ki jih krije zavarovalnica.
Oglej si celoten članek

Vsakemu zdravniku na leto pripade 30 osebnih receptov, na katere lahko predpiše zdravila zase in za svoje družinske člane. Predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Damjan Kos takšno prakso opravičuje z navedbami, "da gre za zdravila, ki so predpisana zavarovanim osebam, ki bi ta zdravila zagotovo dobila, vendar jim je prihranjena pot k izbranemu osebnemu zdravniku". 

Za izdajo receptov je potreben vpis v bazo, od koder nikogar ne izbrišejo

A po trenutnem sistemu zavarovalnice pogoj za prepisovanje osebnih receptov niti ni opravljanje poklica zdravnika, ampak le vpis v Bazo podatkov o izvajalcih zdravstvenih storitev (BPI), ki jo vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), in stalno prebivališče v Sloveniji. 

Na NIJZ nam je Samo Belavič Pučnik pojasnil, da v register vpišejo vse posameznike, ki končajo študij medicine in nato opravijo strokovni izpit. Iz registra BPI pa zdravnikov nikoli ne izbrišejo, saj vpis ni vezan na njegov zaposlitveni status ali pravice povezane z licenco. "V BPI ostanejo zdravniki vpisani tudi po upokojitvi in tudi po smrti," je še pojasnil Belavič Pučnik. Tako lahko tudi posamezniki, ki so izgubili licenco ali jim je bila odvzeta, oziroma so upokojeni pravzaprav dosmrtno predpisujejo zdravila na recept, ki jih krije zavarovalnica.

Zdravila bi tako lahko na 30 osebnih receptov prepisoval tudi Ivan Radan, ki je licenco vrnil, preden bi mu jo zdravniška zbornica vzela. Radanu tožilstvo sicer očita šest umorov, za katere je uzakonjena kazen najmanj 15 let zapora. Na sojenju, ki se je začelo januarja, krivde ni priznal.

Posebnih nadzorov ni, izvajajo jih v okviru nadzora nad izvajalci zdravstvenih storitev

Na naše vprašanje, koliko nepravilnosti vsako leto odkrijejo na poročju osebnih receptov, na zavarovalnici niso odgovorili. Pojasnili pa so nam, da opravljajo sistematične nadzore nad izvajalci zdravstvenih storitev, kamor pa sodi tudi nadzor nad predpisovanjem omenjenih receptov. Vsako leto pa izvedejo okoli tisoč nadzorov.

Za predpisovanje zdravil na recepte za osebno rabo sicer veljajo vse  omejitve,  ki  veljajo  za  predpisovanje zdravil na veljavne receptne obrazce v breme obveznega zavarovanja, opredeljene na listi zdravil. Če predpisovanje na te recepte ni v skladu s pravili, lahko ZZZS zavrne nadaljnjo izdajo receptov.

barbara.erzen@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:08 15. Februar 2016.

    Tako je, zdravnik na te recepte lahko jemlje opijate in jih prodaja zasvojencem.

  • 11:03 15. Februar 2016.

    Vaša primerjava ne zdrži, saj bi zdravila plačala zdravstvena zavarovalnica, mogoče pa jih je tudi preprodajati, medtem ko bi dele …

  • 10:37 15. Februar 2016.

    Kakšne butaste probleme ustvarjate. <br />To je zdaj isto kot da avtomehanik ne bi smel sam popraviti lastnega avtomobila ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.