Zdravniki izdajali voznikom lažna spričevala!

Foto: Žurnal24 Bojan Lovše
Foto: Žurnal24 Bojan Lovše
Tako trdi koprsko tožilstvo, saj je imel od trojice pooblastila za zdravniške preglede in izdajo spričeval samo Bojan Lovše
Oglej si celoten članek

Na okrožnem sodišču v Kopru se nadaljuje sojenje 67-letni ljubljanski zdravnici Marjani Grosek Pšeničnik in njenima kolegoma, zdaj že upokojenemu 73-letnemu Bojanu Lovšetu (na fotografiji) iz Maribora, ter 67-letnemu Tihomirju Pešiću iz Izole. Vsi trije zasebni zdravniki s koncesijo naj bi v šestih letih, od leta 2008 do 2014, voznikom in kandidatom za voznike izdali kar 2572 lažnih zdravniških spričeval. 

Žig na praznih listih 

Kot je bilo na poprejšnjih sojenjih slišati na sodišču, je Lovše imel pooblastila za zdravniške preglede in izdajo spričeval, Grosek Pšeničnikova in Pešić pa sploh ne! Po prepričanju tožilstva je spričevala v Izoli in Ljubljani izdajal Lovše, ki fizično niti ni bil prisoten, ampak je v Izolo poslal mariborski pečat in faksimile podpisa, v Ljubljano pa žig svoje ambulante na praznih listih. 

Pešić, ki je svoje storitve oglaševal na spletu, je na lanski obravnavi priznal, da na vseh kartonih sploh ni njegova pisava, pač pa še dve različni in nek tretji podpis, tega na nekaterih niti ni bilo. Po njegovih besedah je šlo za šlamparijo, pozabil da je podpisati. Pacienti naj bi bili kljub temu resnično pregledani. Pri Pešiću so sicer odkrili 1571 kaznivih dejanj, ki jih je tožilstvo združilo v eno. Poleg tega naj bi nekatere voznike, ki so jim odvzeli vozniško dovoljenje, napotil na (drage) samoplačniške psihosocialne delavnice - te je izvajal sam. 

Še enkrat na pregled 

Nekaj voznikov so na upravni enoti obvestili, da so spričevala neveljavna, čeprav so jih plačali - res nekaj ceneje kot bi jih v pooblaščeni ustanovi – in so morali na pregled še enkrat, kar jih je seveda udarilo po žepu, nekaj pa se jih je vozilo s ponaredki v dobri veri, da je vse v redu.  Klobčič se je začel odvijati potem, ko so k Jadranu Kleibencetlu, dr. med., spec. med. dela prom. in športa, začeli prihajati zavrnjeni vozniki.  

Vsi trije obtoženi zdravniki, ki so krivdo zavrnili, češ da so delali zakonito in strokovno, naj bi lepo zaslužili: Pešić s 1583 izdanimi zdravniškimi spričevali 44.000, Grosek Pšeničnikova z 989 spričevali 26.000, Lovše pa naj bi si vzel nekaj manj kot 10.000 evrov.

Foto: Žurnal24 Sodišče Koper

Zaslišali osem prič 

Danes so opravili osem zaslišanj. Vse priče, ki so iz Ljubljane in okolice, so zdravniški pregled opravile v ambulanti za Bežigradom, kjer dela Grosek Pšeničnikova. Bojda so to izbrali zaradi bližine oziroma kratke čakalne dobe, enega so tja napotili iz avtošole. Ime zdravnice je ostalo v spominu samo trem, dve sta potrdili, da je pregled – ki je bil kratek - osebno opravila Grosek Pšeničnikova. 

36-letnik je rekel, da je za pregled vida zaprosil sam, ni pa vedel, ali bi se zdravnica za to odločila tudi brez njegovega predloga. Po njegovih besedah mu je vid pregledal mlajši moški, morda študent. 36-letnica je dejala, da je zdravnica ves postopek opravila sama. Prepoznala je spričevalo, ki so ga zasegli v ambulanti zdravnice, na njem pa je bil podpisan Lovše. Tožilka je pripomnila, da ne gre za lastnoročni podpis in da ni žiga. 

Dve 27-letnici sta dejali, da je pregled opravil moški. Ena se je spomnila, da je bil starejši. 

Zaslišanja niso bila del glavne obravnave, saj na sodišče ni bilo enega od porotnikov. Lovše je bil sam, brez zagovornika, soobtožena Grosek Pšeničnikova, ki jo zastopa odvetnik David Pogorevc, je sodišču predlagala, da se ji sodi v nenavzočnosti, bilo ni niti Pešića, ki ga zagovarja Miha Mozer iz odvetniške pisarne mag. Mitje Jeleniča Novaka. Lovše je ponovil, da se ne počuti krivega. "Sojenja sem vesel, ker se bo pokazalo, da smo zdravniki eminentni. Da smo delali zakonito in transparentno. Očitki iz obtožnice ne držijo." 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 10:41 3. Marec 2023.

    Vse še enkrat na pregled , zlasti tiste , ki so morali ponovno delati zdravniške izšite zaradi kaznivih prekrškov in …

  • 22:55 2. Marec 2023.

    kok teh metkov je na cesti?

  • 19:15 2. Marec 2023.

    Vsa čast sodnikom . Reveži so pod stresom , iztroseni , pregoreli.... Celih 9 let so skupaj delali na enem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.