Zdravniki opozarjajo vlado

Foto: Žurnal24 Konrad Kuštrin (Foto: Anže Petkovšek)
Na današnji problemski konferenci v Ljubljani so zdravniki opozorili vlado na veliko pomanjkanje zdravnikov in na njihove slabe pogoje dela.
Oglej si celoten članek

Zdravniške organizacije so bile ostre tudi do tega, da se pri pripravi zdravstvene zakonodaje izključuje stroko. Po besedah predsednice zdravniške zbornice Slovenije Gordane Živčec Kalan želijo danes povedati, da mislijo zelo resno, "da se zavedajo svoje odgovornosti in da pričakujejo vsaj enako odgovornost od vseh, ki organizirajo zdravstveni sistem".

Pri tem je vlado obtožila, da jih je vlada izključila iz socialnega dialoga in predlog nove zdravstvene zakonodaje kljub nasprotovanju stroke poslala v parlamentarno proceduro. Premierja Boruta Pahorja je spomnila na decembrsko obljubo, da zakon brez soglasja stroke ne bo šel v parlamentarno obravnavo.

Hudo pomanjkanje kadrov
Izpostavila je še pomanjkanje zdravnikov, ki jih je po njenih besedah v Sloveniji okoli 2.280 premalo, z novo pokojninsko reformo pa bi se stanje še poslabšalo. S tem se je strinjal tudi predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin in poudaril, da je pomanjkanje zdravnikov tako veliko, da bi zaradi tega morala "boleti glava vse ministre, premiera in vse v parlamentu, ki se s tem ukvarjajo".

Izpostavil je še nižanje standardov dela ter vztrajanje vlade na znižanju dodatkov za delo zdravnikov v neugodnem delovnem času. To je nesprejemljivo in na tem zdravniška stroka ne bo popustila, zatrjuje Kuštrin. Vse to po njegovem pomeni popolno opustitev socialnega dialoga, "po drugi strani pa vlada kaže, da ne ceni poklica, ki ga v državi najbolj manjka".

Konference se je kot edini vladni predstavnik udeležil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.