Zdravniki se lahko obrišejo pod nosom, Janša že besni

Foto: Profimedia
Zadržali so izvrševanje spornega člena, ki je razburil ostale zaposlene v javni upravi.
Oglej si celoten članek

Zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa so vložili sindikalisti

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvrševanje člena zadnjega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju. Odločitev sodišča prihaja sredi pogajanj vlade in reprezentativnih sindikatov o višjih plačah ravno na podlagi sporne določbe.

Zadnji interventni protikoronski zakon (PKP 10) je bil sprejet konec preteklega leta. Za zdravnike in zobozdravnike je do konca leta 2022 dvignil plačni strop za šest razredov, do 63. razreda.

Z odločitvijo se je strinjalo sedem sodnikov, dva pa sta ji nasprotovala. Ustavna sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli sta podala odklonilno ločeno mnenje.

Zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa so na ustavno sodišče kot volivci vložili predsedniki petih sindikalnih central, in sicer Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek, Evelin Vesenjak in Peter Majcen.

Takoj bodo nadaljevali z odločanjem

Dvomijo namreč, da je premik plačnega stropa za eno od skupin javnih uslužbencev kakorkoli povezan z interventnimi ukrepi za omilitev posledic epidemija covida-19. Prav tako po njihovi oceni pri spreminjanju plačne lestvice ustava preprečuje oz. ne omogoča prepovedi referenduma, kot je DZ sprejel sklep PKP 10.

Zahteva za presojo ustavnosti je bila zato primarno utemeljenega na določilih zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki v takšnih primerih, ko je državljanom odvzeta pravica do referenduma, omogoča presojo skladnosti zakona oziroma posameznih zakonskih določb z ustavo.

Ustavno sodišče ocenjuje, da bi izvrševanje morebiti protiustavnega spornega člena povzročilo hujše škodljive posledice. Glede na naravo zahteve bo sodišče tudi takoj nadaljevalo z odločanjem o zadevi.

Janša: Ustavno sodišče spet politizira

Odločitev ustavnega sodišča je že komentiral premier Janez Janša, ki meni, da je PKP 10 "vsaj začasno omogočil napredovanje najbolj sposobnih zdravnikov specialistov preko 57. plačnega razreda, v katerem se sedaj gnete največje število". S tem naj bi omogočili tudi višje plačilo za mlade zdravnike, ki so po njegovi oceni prav tako podplačani. "A ustavno sodišče spet politizira," je prepričan predsednik vlade.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 63

  • 14:23 12. Februar 2022.

    Že pred leti je Pezdir, pred kamerami vprašal totega Koštruna: Ali boste ob dvigu plač več delali, bolje delali, kaj …

  • 12:58 12. Februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 11:36 12. Februar 2022.

    človek se vpraša kdaj bodo na cesto stopili tisti,ki niti minimalne plače ne dobijo in dajejo plače javnemu sektorju

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.