Zdravniki zdaj za kompromis?

Foto: Žurnal24 Takole sta premier Pahor in minister Marušič poleti vljudnostno obiskovala bolni
Varčevanje. Raje bi rezanje dežurnih mest.
Oglej si celoten članek

Zdravniki naj bi menda pristali na varčevanje pri dežurstvih v višini 12 milijonov evrov z reorganizacijo, če vlada umakne zakon, ki reže zaslužke pri dežurstvih. Predsednik zdravniškega sveta Rajko Kenda naj bi menda že jutri ministru in sindikatom postregel z analizo obremenjenosti dežurnih mest in predlagal reorganizacijo. Kenda se nam v petek na klice ni odzval. Prav tako nismo doklicali sindikalista Konrada Kuštrina.

En zdravnik na bolnika
Prihranke naj bi prinesla dva ukrepa: zmanjšanje števila dežurnih mest in nov način plačevanja dežurnega mesta, ki pa ne bi prizadel vseh zdravnikov enako. Tako naj bi se krčila tista dežurna mesta, "kjer na primer en zdravnik dežura za enega hospitaliziranega bolnika ali en sam porod in za dežuranje konec tedna zasluži 1.500 evrov bruto", pravi vir z zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). V katerih bolnišnicah se to dogaja, ni želel razkrivati.

Poleg tega bi bilo plačilo bolj odvisno od zahtevnosti delovnega mesta in obremenjenosti. Več bi recimo dobili kirurgi, anesteziologi in tisti, ki med dežurstvom delajo več. Zdravniki iz višjih plačnih razredov pa na istem dežurnem mestu ne bi več zaslužili več kot mlajši kolegi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.