Zdravniška stavka: To jim glede izstopa iz plačnega sistema sporoča vlada

Foto: Fides
Foto: Fides
Vlada ne podpira zahteve Fidesa za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema in predlaga pogajanja.
Oglej si celoten članek

Vlada je proti izstopu zdravnikov iz plačnega sistema, je danes po seji vlade dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je ob tem zdravnikom predlagala naj prekinejo stavko. Kot je znano, je Fides po ponedeljkovih maratonskih pogajanjih sporočil, da bodo zdravniki zamrznili stavko le, če bodo od vlade dobili zavezo, da lahko izstopijo enotnega plačnega sistema.

Na vprašanje o morebitni zaostritvi stavke, je ministrica dejala, da bo še pred tem, torej že jutri sklicala pogajanja o ostalih zahtevah sindikata, za katera upa, da bodo uspešna: "Sem optimist, upam, da bo dogovora prišlo," je dejala Kolar Celarčeva.

Foto: Fides Stavka Fides Na vprašanje, zakaj vlada zdravnikom ne dovoli izstopa iz plačnega sistema, je ministrica dejala, da tudi to ne bi pomenilo več denarja za zdravnike, ter da enotni sistem prinaša transparentnost, primerljivost delovnih mest in izvajanje socialnega dialoga. Takšen sistem nudi tudi celovit pregled in nadzor nad maso plač v javnem sektorju, kar je zelo pomembno za vodenje fiskalne vzdržanosti in stabilnosti javnih financ. 

Vladni argument proti je tudi tudi dejstvo, da bi izstop zahtevali tudi ostali sindikati:"Tudi nekateri ostali sindikalni pogajalci so izrazili zaskrbljenost nad izstopom zdravnikov, saj bi po njihovem to zahtevale tudi ostale sindikalne skupine," je še pojasnila ministrica.

Na vrsti je Fides

Od današnje odločitve vlade bo odvisno, kaj bo glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata sklenil na petkovi seji, ko bodo odločali, kako naprej oziroma ali bodo stavko samo še zaostrili.

Foto: Boštjan Tacol slovenija 24.08.2010 Konrad Kustrin, sindikat FIDES, Dalmatinova 4, Ljubljana, f Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je medtem že komentiral odločitev vlade. Kot je dejal,  je bila ta zahteva alternativa in da so se pripravljeni pogajati vnaprej in to že jutri. Ali bo glavni stavkovni odbor Fidesa v petek sklenil zaostriti stavko, pa ne ve: "Poslušal bom, kakšni so odzivi članstva. Na osnovi razpoloženja bomo sprejeli sklep," je dodal.

Kuštrin je še dejal, da bi se lahko pogajali že prej: "Ne vem, zakaj si vlada vsak teden vzame tri dni časa," je dejal in dodal, da jih je vlada na pogajanja povabila jutri ob 16. uri, Fides pa predlaga začetek ob 10. uri.

Kuštrin se je odzval tudi na oceno Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, ki je danes zapisalo, da so nekatere Fidesove zahteve nerealne: "Združenje je najbolj neuporabna, kontraproduktivna in parazitska inštitucija v tej državi. Naj povedo, kakšen proračun imajo in kaj so v teh letih svojega obstoja naredili. Razen tega, da vemo, da obstajajo, od njih ni popolnoma nobenega rezultata," je dejal.

Medtem pa zdravniki stavkajo že deseti dan, kar pomeni, da po bolnišnicah odpadajo operacije, kar bo dolge čakalne dobe samo še podaljšalo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • mph
    08:07 18. November 2016.

    Vedno blizu volitev ali po potrebi SDS aktivira svojega zvestega vojščaka Kuštrina, da začne delat zgago. Nekako imam občutek, če …

  • 23:29 17. November 2016.

    In potem pogledaš oddajo Tarča (vsaka čast RTV-ju) in vidiš vso bedo te bedne države...ti mali človek pa crkni pred …

  • 23:29 17. November 2016.

    In potem pogledaš oddajo Tarča (vsaka čast RTV-ju) in vidiš vso bedo te bedne države...ti mali človek pa crkni pred …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.