Zdravstveno zavarovanje za tujino: V teh primerih boste doplačali

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Turistične ambulante na Hrvaškem evropske kartice zavarovanja ne sprejemajo. Gre za samoplačniške storitve, za katere sicer lahko zahtevate povračilo, ki pa bo precej nižje od tega, koliko ste plačali.
Oglej si celoten članek

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna kartica, na podlagi katere so državljani EU med začasnim bivanjem v tujini upravičeni do vseh nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev, oziroma jim zanje ni treba plačati.

Sprejemajo le v zdravstveni mreži

Vendar pa evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja sprejemajo le v ambulantah javne zdravstvene mreže, kamor pa ne sodijo turistične ambulante v hotelskih in apartmajskih naseljih, kampih ter celo v zdravstvenih domovih.

"Bodite pozorni, tudi v zdravstvenih domovih se lahko nahajajo ena zraven druge ambulante - ena, ki evropsko zdravstveno kartrico sprejme in ena, ki je popolnoma samoplačniška," opozarja Klemen Ganziti, direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Na ordinacijah, ki so dolžne nuditi nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, je po zagotovilih Ganzitija na vidnem mestu nameščena nalepka, da sprejemajo to kartico.

Pri samoplačniški storitvi povrnejo le del

Samoplačniške turistične ambulante pa so ponavadi najbližja zdravniška pomoč turistom, zato mnogi pomoč poiščejo prav tam. Po opravljeni storitvi je potrebno račun poravnati samoplačniško, na podlagi računa pa lahko vložite zahtevek za povračilo plačanih sredstev, vendar vaš strošek ne bo povrnjen v celoti. ZZZS vam bo namreč povrnil stroške v višini, kot bi storitev stala v hrvaškem javnem zdravstvu.

"Samoplačniške storitve na Hrvaškem so precej dražje od storitev v javni mreži. V nekaterih primerih je storitev držaja za 50 odstotkov ali več," opozarja Ganziti.

Ceno, ki velja za samoplačniške ambulante, vam bodo zaračunali tudi v ambulantah oziroma bolnišnicah, ki so del javne mreže, če pri sebi ne boste imeli evropske kartice, ZZZS pa vam bo spet povrnil le sredstva v višini, kot bi storitev stala v javni mreži.

Najprej plačilo, potem povrnitev

Če torej nimate evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ali je ne morete uporabiti (denimo v zasebni bolnišnici), boste morda morali plačati za zdravstvene storitve in po prihodu domov zaprositi za povračilo. To velja za javne in zasebne izvajalce zdravstvenih storitev. Vendar so pogoji različni:

  • stroške vam bodo povrnili samo za zdravstvene storitve, do katerih ste upravičeni doma
  • povrnili vam bodo samo stroške, ki veljajo za zdravljenje v domači državi – in so lahko torej manjši od zneska, ki ste ga za zdravljenje dejansko plačali

Naročilo najmanj štiri dni pred odhodom

Zato na ZZZS pozivajo, da pravočasno poskrbite za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, oziroma preverite, ali je, če ste jo že naročili, ta še veljavna. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja eno leto, ravno v tem času pa bo veljavnost potekla okoli 200 tisoč karticam.

Evropsko zdravstveno kartico lahko naročite preko telefona na številko 031 771 009 s SMS sporočilom z vsebino EUKZZ in številko zavarovanja (ZZZS številko).

Če ima oseba ZZZS številko 032822733 zapišite EUKZZ032822733. Če naročate potrdilo za BiH, pa zapišite številko BIH in ZZZS številko. Hkrati lahko naročate le eno listino, v odgovor pa boste prejeli sporočilo o morebitnih napakah oziroma o uspešnosti naročila. Listino boste nato prejeli po navadni pošti na uraden naslov.

Listino naročite vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino. Če na primer odhajate na pot v soboto, naročite listino najkasneje v torek do 22. ure. “V primerih ko evropske kartice ni mogoče izdati pravočasno ali zaradi kakega drugega razloga, lahko pridobite na pristojni območni oziroma izpostavi Zavoda certifikat, ki le začasno nadomešča evropsko kartico,” pojasnjujejo. Certifikat dobite na območni enoti ali izpostavi ZZZS, takoj po podanem naročilu.

Tudi za več oseb 

Listino zase in za skupino pa lahko naročite tudi na spletni strani Zavoda. Vnesti morate številko zavarovanja za osebo za katero naročate listine in dan rojstva. Če naročate listine za več oseb, morate določiti naslovnika, ki mu bodo listine poslane. V tem primeru morate vnesti njegov naslov. Vpišite tudi elektronski naslov, na katerega vam bodo v roku enega dne poslali obvestilo o naročilu.

Če nujno potrebujete zdravstveno storitev, vam lahko zavod za zdravstveno zavarovanje pomaga tako, da po telefaksu ali elektronski pošti pošlje dokazilo o vašem zdravstvenem zavarovanju. Stroškov zdravstvenih storitev vam tako ne bo treba plačati takoj.

Če ne poznate natančno svojih pravic, preden prejmete zdravstveno storitev, se lahko pozanimate pri nacionalni kontaktni točki države EU (v vsaki državi je vsaj ena taka točka), kjer vam bodo povedali mejne vrednosti, ali ste upravičeni do povračila.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:07 21. Junij 2017.

    Ne gre nam tako slabo, da bi mogli na Hrvaško na dopust!!!!

  • 19:45 20. Junij 2017.

    Na hrvaškem, pa res ni nič dobrega, razen da je poleti pol Slovenije na njihovi obali.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.