Združevanje parcel ni vedno smiselno

Foto: Gurs
Foto: Gurs
Vprašanj o novem davku na nepremičnine je mnogo. Tukaj odgovarjamo na tista, ki ste nam jih zastavili bralci. Tokrat o tem, kdaj je smiselno združiti parcele.
Oglej si celoten članek

Vprašanje bralke: V ponedeljkovem Žurnalu sem prebrala vaš članek o združevanju parcel. Na Dolenjskem imava z možem pol stare kmetije, velike cca 7000 m2. Ta zemlja je na dveh parcelah, hiša z dvoriščem, cca 300 m2, ostalo je travnik. Ju je pametno združiti, čeprav je večja od 2400 m2? Lastnica sem jaz, v Ljubljani pa imava stanovanje, katerega sem tudi lastnica. Bi bilo zadosti, da se mož prijavi na Dolenjskem ali mora biti on lastnik, da ne bom plačevala višjega davka?

Naš odgovor: Parcele bi se splačalo združiti samo, če bi bile zazidljive (spadajo pod druge parcele in za te velja 0,5-odstotna davčna stopnja), poleg tega so pa visoko ocenjene. Če so malo vredne ali če so kmetijske ali gozdne (za te je davčna stopnja zelo nizka), združitev nima smisla. Za kmetijska zemljišča je davčna stopnja enaka kot za zemljišče, ki pripada stavbi, zato z združitvijo ne bi nič privarčevali.

Nerezidenčna je vsaka stanovanjska nepremičnina, v kateri lastnik nima stalnega bivališča. Če ste vi lastnica obeh nepremičnin, se vam splača prijaviti na tisti, ki je več vredna. Kje je prijavljen vaš mož, na davek na nepremičnine ne vpliva, če ni njen lastnik. Travniki in gozd so obdavčeni enako ne glede na bivališče, to vpliva samo na obdavčitev hiše ali stanovanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.