Zdržite, saj bo hladneje!

Foto: Barbara Milavec/Arhiv Žurnala24
Foto: Barbara Milavec/Arhiv Žurnala24
Tudi danes je Slovenija pod udarom hude vročine blizu rekordnim vrednostim. V prihodnjih dneh nadaljevanje poletnega vremena, a pozor - prihajajo nevihte z možnostjo toče!
Oglej si celoten članek

Predvidoma do torka vremenoslovci napovedujejo nadaljevanje hude vročine. Po nižinah bodo termometri v senci danes in jutri pokazali kar 37 stopinj Celzija.

Benedikt Strajnar iz ARSO je povedal, da se bodo danes najbolj "kuhali" na severo- in jugovzhodu države, jutri pa bodo te temperature dosegli tudi na Obali. Popoldan bo zelo visoka topolotna obremenitev, zato če je le mogoče, vsaj do 16. ure ostanitev v varnem zavetju sence in pijte veliko tekočine, najbolje vodo. Na ohladitev v morju ne računajte - temperatura vode je že 27 stopinj Celzija. Precej prijetneje je v Bohinju, tam je temperatura jezera 22 stopinj. Bled jih ima 23. A pozor, v vodo nikar ne hodite pregreti!

Še posebej v mestih je vpliv vročine zaradi razgretega asfalta in betona toliko večji, saj so jutra zelo topla. Danes so tako že zjutraj v Ljubljani namerili čez 20 stopinj.

Dodatno je zaradi visokih temperatur velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona na obali, Primorskem in v višjih legah presegle opozorilne vrednosti.

Znosnejše bo, a soparno

Za prihodnje dni Strajnar napoveduje bolj soparno vreme, kar poleg dodatne obremenitve za telo pomeni tudi možnost nastanka neviht. Te bodo sicer lokalno ohladile ozračje, a obstaja tudi nevarnost pojava toče. Kakšne večje ohladitve ni na vidiku, bodo pa temperature v drugi polovici tedna znosnejše, zaključuje Strajnar.

Junij je bil nadpovprečen

Kot so zapisali na spletnih straneh Arsa, je bilo v Sloveniji v prvih dvajsetih dneh junija občutno topleje kot običajno. Največji odklon so zabeležili na območju Julijskih Alp, Koroške in Pohorja, Bele krajine, Kočevja, Gorjancev, in Novega mesta ter v večjem delu Pomurja, tam so bile temperature celo 3 stopinje nad dolgoletnim povprečjem, drugod pa med 2 in 3.

Tudi sonce je Slovenijo obsevalo več kot običajno. Vzhodni del Slovenije je imel tako celo do tretjine več sončnih dni, v večjem delu Slovenije pa med 10 in 20 odstotki. Najmanjši odklon so zabeležili v Ratečah, Julijskih Alpah, Posočju in na Krasu, kjer je bil manjši od 10 odstokov.

Kako se hladite? Pošljite nam fotografije, povezane z vročino!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:13 1. Julij 2012.

    sv*nsko je vroče

  • 11:14 1. Julij 2012.

    Vzdržite?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.