Že v ponedeljek morda odprtje šol v sedmih, če ne celo devetih regijah

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
Ta ali naslednji ponedeljek bi se morale skladno z načrtom sproščanja ukrepov odpreti šole. Na odprtje lahko računajo v sedmih regijah, upajo pa še v dveh do treh dodatnih.
Oglej si celoten članek

Vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša je včeraj na svoji prvi novinarski konferenci v čevljih Jelka Kacina povedala, da trenutno presegamo oba pogoja za prehod iz črne v rdečo fazo ukrepov. A hkrati smo pri obeh tako zelo blizu postavljenega kriterija, da je zelo verjetno, da bi se lahko že v ponedeljek, 25. januarja odprle šole, če kriterijev v sredo še ne bomo izpolnili, pa bi se moralo po načrtu odprtje šol zgoditi en teden kasneje, 1. februarja. V rdeči fazi je sicer predvideno odpiranje šol za prve tri razrede osnovne šole.

Čeprav res presegamo oba pogoja za rdečo fazo, pa sta oba zelo blizu meje. Ta je pri povprečnem številu okužb v zadnjih sedmih dneh postavljena pri 1350, včeraj je znašalo 1366, a še pred desetimi dnevi je bila ta številka blizu dva tisoč. Trend je odličen, zelo verjetno je, da bomo ta kriterij izpolnili že danes. IJS v včerajšnji projekciji ocenjuje, da bo izpolnjen jutri. DOPOLNJENO: Po danes objavljenih podatkih covid-19 sledilnika smo malce nad mejo, po naših izračunih na podlagi vladnih podatkov pa pod mejo. 

Odprtje šol lahko zamaknejo hospitalizirani bolniki

Čeprav smo tudi pri številu hospitaliziranih pacientih s covidom-19 zelo blizu meje 1200 in nikoli nismo bili zelo daleč nad njo, pa bo ta kriterij bistveno teže izpolniti. Včeraj je bilo v bolnišnicah 1237 pacientov s covidom, kar je 17 več kot dan prej. To je bilo delno pričakovano, saj je konec tedna manj odpustov, tako da ni izključeno, da številka že danes pade pod 1200. Prav tako pa je povsem mogoče, da se število sprejemov v bolnišnice poveča in ostane nad 1200. Hospitalizacije namreč povečanemu številu okužb, ki jih lahko dobro vidite na grafu, sledijo z zamudo približno tedna dni. DOPOLNJENO: Danes je hospitaliziranih natančno 1200 bolnikov, kar pomeni, da pogoj še ni izpolnjen, saj jih mora biti manj kot 1200, je pa to dober znak, saj se je število znižalo. 

Vlada bo o odprtju šol najverjetneje odločala na sredini seji, tako da bodo imeli na mizi še podatke, ki bodo objavljeni danes in jutri. Odprtje šol v ponedeljek, 25. januarja, je tako zelo verjetno, skoraj gotovo pa se bodo ob nadaljevanju trendov šole odprle 1. februarja, če se bo vlada držala načrta, ki si ga je zastavila. IJS je v včerajšnji projekciji ocenil, da bomo ta pogoj izpolnili v soboto, kar bi bilo prepozno za odpiranje šol 25. januarja, bi pa pomenilo, da se lahko odprejo 1. februarja. 

Odprtje šol zelo verjetno v sedmih, morda celo devetih regijah

Pogoje za odprtje prve triade šol trenutno izpolnjuje kar sedem regij, še dve (Pomurska in Savinjska) pa sta blizu kriterija, ki ga je za regijsko odprtje postavila vlada. Daleč od odprtja šol so še Posavka, Goriška in regija Jugovzhodna Slovenija.

Kako blizu ali daleč od odprtja šol so posamezne regije, je dobro vidno na zemljevidu.

V Obalno-kraški regiji so 20 odstotkov pod mejnikom, ki ga je postavila vlada, v Osrednjeslovenski regiji pa 13 odstotkov pod postavljenim kriterijem. Savinjska in Pomurska regija sta sedem oziroma osem odstotkom nad mejnikom, trenutno najslabša Posavska regija pa ima za 39 odstotkov preveč okužb. Sliši se veliko, a gre za velik napredek, v prvem zemljevidu, ki smo ga objavili 9. januarja, so kriterij presegali za 1,6-krat. Jugovzhodna Slovenija postavljeni mejnik presega le še za 17 odstotkov.

Opozoriti velja, da je mejnik za odprtje šol po regijah povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh, kar pomeni, da vsak izstopajoč dnevni rezultat lahko občutno izboljša ali poslabša rezultat.

Po načrtu sproščanja ukrepov se v rdeči fazi v najboljših regijah lahko odprejo še muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin. Odprle se bodo avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča in nekatere trgovine. Regijsko odpiranje je sicer možno, ne pa nujno, kar tako kot za te dejavnosti velja tudi za šole. 

Odprtje šol za druge učence osnovnih šol in zaključne letnike srednjih šol je sicer predvideno šele v oranžni fazi epidemije, ki bo sledila rdeči fazi. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 20:00 19. Januar 2021.

    naj manj okuženih v ljubljanski regiji.največ okužb na delovnem mestu.v ljublani dela več kot polovica ljudi iz drugih regij.ko se …

  • 14:41 19. Januar 2021.

    https://www.zurnal24.si/zdravje/aktualno/bilo-je-vprasanje-casa-britanski-sev-tudi-v-sloveniji-360399 tako da ne bo nič iz tega

  • 11:34 19. Januar 2021.

    DELIM! DELI TUDI TI :) Hvala Zdravo. Zbiramo podpise, da bi se lahko naši otroci vrnili v vrtce in šole. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.