Zelena luč 
Maksu

Foto: Žurnal24 Mariborski župan Franc Kangler bo 27. decembra obiskal predsednika vlade Boruta
V torkovi tiskani izdaji Žurnal24: Mestni svet. Maks potrjen. Nakup zemljišča konec leta. Objekt bo stal tri mesece po začetku EPK.
Oglej si celoten članek

''Vrata Mestne občine Maribor so kriminalistom vedno odprta. Naj delajo trdo in naj si zaslužijo svoj denar,'' pravi Franc Kangler, mariborski župan. Z včeraj potrjenim projektom gradnje kulturnoprireditvenega centra Maks, bolj znanega kot Pandurjev teater, jih namreč pričakuje na občini. ''Vesoljna Slovenija se smeji kazenskim ovadbam, ki jih naši spoštovani kriminalisti pišejo zame in za moje sodelavce. Da sem največji grešni kozel, da zlorabim položaj s tem, ko mestnemu svetu predlagam v sprejem določeno gradivo,'' pojasni župan.

               3
mesece po začetku EPK bo najhitreje lahko odprlo vrata središče dogajanja EPK.

Ne želi izdati bank
Mestni svetniki so včeraj še enkrat potrdili preimenovanje Centra uprizoritvenih umetnosti Maribor (Ceum) v Maks – mariborsko kulturno središče.

''Predviden strošek gradnje centra je 27,2 milijona evrov, za zemljišče pa bomo odšteli 2,4 milijona evrov,'' pojasnjuje Matjaž Knez, direktor družbe ZIM, ki je v večinski občinski lasti. Čeprav je ZIM lansko leto končal s 422 tisoč evri izgube in je imel vsega dobrega pol milijona evrov, Knez pri pridobivanju kreditov ne pričakuje težav. ''Samo letos so naši prihodki zrasli za od dva- do trikrat. Za kredit se pogajamo z več komercialnimi bankami,'' razlaga Knez.

S katerimi bankami potekajo pogajanja, ne želi razkriti. Mariborska občina pa bo dala soglasje k najemu kredita. ''To je samo soglasje, ker kredit najema podjetje v večinski občinski lasti. To ni poroštvo,'' poudari Milica Simonič Steiner, direktorica občinske uprave.

Podpis konec leta
Objekt do marca 2012. ZIM bo 30. decembra letos po zagotovilih njegovega direktorja podpisal kupoprodajno pogodbo s stečajno upraviteljico Vegrada, ki je lastnik zemljišča na območju nekdanje Merinke. Rušitev objekta naj bi bila predvidena po pridobitvi gradbenega dovoljenja, kar načrtujejo do maja prihodnje leto. “Kupnina bo plačana ob sklenitvi pogodbe. Predvideni rok izgradnje objekta je devet mesecev, tako da bo objekt stal do marca 2012,” zatrjuje Knez.

Nadzor Odbora
Se pa župan strinja s predlogi opozicije, da bo nad izvedbo projekta Maks bdel petčlanski gradbeni odbor, ki ga bodo sestavljali trije mestni svetniki iz vrst opozicije in dva iz koalicije. ''Že danes dopoldne bom imenoval gradbeni odbor,'' je hiter Kangler. Svetniki se strinjajo tudi z občinskim najemom dela Maksa, ko bo zgrajen.

''Okrog deset tisoč kvadratnih metrov bo občina najela po ceni 15,90 evra na kvadratni meter na mesec,'' razloži Knez. Bo pa moral, kot predlaga svetnica SD Damjana Karlo, nadzorni odbor pred podpisom najemne pogodbe podati soglasje k podpisu.

''Tudi poroka je tveganje''
Nekatere mestne svetnike skrbi, da bo tako ogromen objekt po letu 2012 prazen, brez vsebine, odplačevanje pa na plečih Mariborčanov. ''Kaj bo s tem objektom po Evropski prestolnici kulture (EPK)?'' skrbi Lidijo Divjak Mirnik (LPR). Župan Kangler nekoliko sarkastično odgovarja: ''Vsepovsod je tveganje. Tudi če se poročiš, je rizik, pa ob poroki ne razmišljaš o razvezi.''

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.