Zelena luč za prodajo večjega deleža Telekoma

Foto: Žurnal24 Telekomu se za zdaj sladko smeji. (Foto: BOBO)
Državni zbor je omogočil, da bo država lahko prodala večji delež Telekoma Slovenije od 18,35 odstotka.
Oglej si celoten članek

Poslanke in poslanci so z 39 glasovi za in 29 proti spremenili odlok o programu prodaje državnega finančnega in stvarnega premoženja ter tako omogočili, da bo država lahko prodala večji delež Telekoma Slovenije od 18,35 odstotka, kot je to pred meseci podprl DZ. Z

Kot je pojasnil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Šircelj, je vlada novembra 2005 sprejela okvir gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje Sloveniji, v sklopu ukrepov za razvoj finančnega sistema pa je predvidena tudi usklajena privatizacija največjih gospodarskih družb v lasti države, kamor sodi tudi Telekom.

Ob pripravi osnovnega odloka o programu prodaje za leti 2007 in 2008 strategija prodaje Telekoma še ni bila povsem znana, zato se je v odlok uvrstil le delež, ki je bil namenjen za prodajo v prvem koraku, čeprav iz strateških usmeritev izhaja, da naj bi bil končni cilj prodaje državnega deleža v Telekomu odprodaja celotnega deleža, razen lastniškega v višini 25 odstotkov plus ena delnica.

Država ima neposredno v lasti še 52 odstotkov
Predlog spremembe odloka pa je predvsem posledica prenosa 10-odstotnega deleža v Telekomu Slovenije na Slovensko odškodninsko družbo, in sicer za vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. S spremembo odloka se delež kapitalske naložbe države v Telekomu, namenjen za prodajo ali drugo razpolaganje, poveča z 18,39 odstotka na 37,53 odstotka. Država ima sicer zdaj neposredno v lasti še nekaj več kot 52 odstotkov Telekoma, paradržavna sklada, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, pa še nekaj več kot 11 odstotkov.

Opozicija: rešitev s pravno-sistemskega vidika nedopustna
V razpravi so opozicijski poslanci opozarjali, da je takšna rešitev s pravno-sistemskega vidika nedopustna. Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč opozorila, da je odlok v nasprotju s predhodno potrjenim odlokom glede prodaje Telekoma. Najprej bi bilo namreč treba spremeniti splošen program, šele nato pa vnesti spremembe odloka o prodaji Telekoma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.