Železnica vsaj tri leta prepozno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po optimalnem scenariju bodo gradnjo novega tira med Koprom in Divačo končali leta 2021.
Oglej si celoten članek

Razvojni projekt. Gradnja drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, ki naj bi ga slovensko gospodarstvo z Luko Koper na čelu nujno potrebovalo, se bo po optimalnem scenariju ministrstva za infrastrukturo in prostor začela v prvi polovici prihodnjega leta ter končala leta 2021. Kakšni so scenariji, ki bi se razlikovali od optimalnega poteka dogodkov, ne omenjajo. Študija, ki so jo naročili v Luki Koper, kaže, da bo dosedanji enotirni železniški odsek Koper–Divača zasičen že do leta 2018.

Investicijskega programa ni

Za pridobitev gradbenega dovoljenja manjkata še okoljevarstveno in vodno soglasje, pravijo na ministrstvu. Čezmejna presoja zaradi bližine meje z Italijo in dopolnitev državnega lokacijskega načrta sta v zaključni fazi, dodajajo. Poleg tega morajo za projekt izdelati investicijski program in vlogo za mednarodna sredstva za naslednjo finančno perspektivo. Sledi izdelava razpisov za izvedbo del, končno pa še poskusno obratovanje in pridobitev uporabnega dovoljenja.

Popovič: Šlo bi ceneje

Projekt drugega tira, ki naj bi bil vreden do 1,3 milijarde evrov, je bil po ocenah koprskega župana Borisa Popoviča podrejen interesom gradbenega lobija. Meni, da bi bilo traso mogoče narediti krajšo, preprostejšo in s tem cenejšo. A se je izkazalo, da je odkupljenega že 99,31 odstotka zemljišč, po katerih naj bi bila speljana trasa, tako da sprememb s tega vidika ne bo.

Ekonomski upravičenosti projekta je sicer nasprotoval prejšnji minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač. Po njegovih besedah se investicija ne izplača tudi ob 30-krat večjem pretovoru v koprskem pristanišču. Černač je predlagal posodobitev proge do leta 2015, dolgoročno pa bi iskali druge rešitve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:59 15. Marec 2014.

    Saj ga tudi bodo. In kaj se un primorski kreten vmešava v stroko , šipe naj menja po KP al …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.