Želijo si zagotoviti kmetovanje

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Pravda za zemljo. UM se boji, da ostane brez kmetijskih površin za študente.
Oglej si celoten članek

"Resnično si želimo, da bi fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) še imela na razpolago zemljišča, na katerih poteka študijski proces. Nedopustno bi bilo, da bi jih izgubili," je po zaključku obravnave na sodišču povedal Jure Marn, ki je v pravdi zoper državo zastopal interese Univerze v Mariboru (UM).

Poravnave ne bo

Na Okrožnem sodišču v Mariboru je včeraj namreč potekala pravda za zemljišča na območju Pivole. Šlo naj bi za okoli 400 hektarjev, ki so v državni lasti, upravitelj pa je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. "Nam je praktično vseeno, kdo je upravitelj, mi želimo le zagotovilo, da bo naša fakulteta še lahko kmetovala na tem območju, zato želimo to formalnopravno urediti," je pojasnil Marn. "Posestvo bi moralo biti preneseno na univerzo v skladu s pogodbo, sklenjeno z državo, pod nekaterimi pogoji. Država si je premislila, UM pa meni, da bi morala država sklenjeno pogodbo spoštovati," so prepričani na UM. Stranke v postopku so poskušale doseči poravnavo, a se ta ni zgodila. Sodbo bo strankam posredoval sodnik Janez Žirovnik.

Ni skritih namenov

Mario Lešnik, dekan FKBV, je prepričan, da gre za "zapleten odnos, ki se nepotrebno vleče že pet let". Ker pa je bila delu zemljišča spremenjena namembnost – del je zdaj stavbno zemljišče – se pojavljajo špekulacije. "Sedanji rektor ni spreminjal namembnosti in zato nima nikakršnih skritih namenov," je dejal Marn.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.