Zeliščar Jože Majes: Za konopljo verjamejo, da je božja mast, pa ni!

Foto: Barbara Barbič
Foto: Barbara Barbič
Za trdnejše zdravje se vse pogosteje zatekamo k naravi; pripravke si kupimo bodisi v lekarni ali pa jih pripravimo sami. Pa jih znamo? Na Zeliščarski kmetiji Plavica smo se pogovarjali z zeliščarjem, ki je znanje med drugim nabiral v samostanu v Stični.
Oglej si celoten članek

Kako vi skrbite za svoje zdravje pred zimo?
Vsak dan pijem čistilne čaje. Zjutraj grgram timijanovo tinkturo, zaradi katere že dvanajst let nisem bil prehlajen, nisem imel ne angine ne gripe. Umijem se z mrzlo vodo, zdrgnem žile na notranji strani rok, da povečam prekrvavitev, z mrzlo vodo zdrgnem tudi bezgavke okrog uses, da možgani dobijo več krvi. Potem se sam sebi nasmejim v ogledalu in si rečem ‘Jože, danes pa še bova, a ne?’ Ne sekiram se, ali bo dež, sonce, megla, vse jemljem enako. Za zdravje sem tudi aktiven, veliko se gibam. Torej za zdravje: veliko gibanja in lepe misli. Z nevoščljivostjo, hudobijo in zamerami sem opravil že pred leti.

Omenjate čistilne čaje. Kakšni so?
Pijem čaj, ki so ga poimenovali mladost. V njem je devet rastlin: kopriva, rman, regratove korenine, trpotec, orehov list, preslica, črna detelja, islandski lišaj in kordabenedikta..Pijem tudi čaj ‘cukrček’ zaradi rahlo povišanega sladkorja. Ta dva čaja menjavam. Uživam tudi olje pegastega badlja, in sicer preventivno za jetra, preventivno jemljem tudi tinkturo 412 za sečila.

Kaj pa timijanova tinktura, ki ste jo omenili?
To je timijan v alkoholu, ki je antiseptičen, torej ubija patogene bakterije. Vsako jutro, kot vemo, imamo v ustni votlini 15 tisoč različnih bakterij, ki jih timijan takorekoč sortira; dobre pusti, slabe uniči. Mislim, da že tisoči Slovencev to delamo; tu se ne da ocenit finančno, koliko to pomeni v zdravstvu, koliko prihranimo na ta račun. Ljudje, ki to uživajo, verjemite, nimajo grip in angin, prehladov, ustnih vnetij.

Ste torej proti cepljenju zoper gripo?
Ja, odsvetujem ga. Razen bolnikom, ki imajo druge težke bolezni in so manj odporni. Sam sem se pred desetletji cepil proti gripi, a je imelo cepljenje nasproten učinek od željenega. Vso zimo sem bil precej bolan, tako da se od takrat ne cepim več. Imamo čaje proti gripi, ki stimulirajo ugodno delovanje dihal, odvajanje vode in povečajo znojenje. Bolnik, ki je zbolel proti gripi, mora nekaj dni počivati, ležati, odpreti okna, se pokriti in se dobro preznojiti.

Foto: Barbara Barbič Jože Majes

Kako se je začela vaša zgodba zeliščarja?
Ne vem, ali je šlo za slučaj, ali ne. Gradbeno podjetje Pionir, v katerem sem bil zaposlen kot razvojni inženir, je propadlo, tega je že 20 let. S sinom in zetom smo ustanovili podjetje K2M in vanj vložili tudi denar od stanovanja, ki smo ga prodali. Zakaj pa zelišča? Videl sem, da vsako leto izide precej knjig na to temo, predvsem tujih prevodov. Ljudje pa tega niso znali uporabljati.

Kje ste pridobili potrebno znanje?
Šel sem v samostan v Stično, kjer se je z zelišči ukvarjal priznani pater Ašič. Ta je sicer pred tem že umrl, zato sem se oglasil pri takratnem opatu in ga vprašal, če se še kdo pri njih ukvarja z zelišči. Povedal je, da med menihi ne, ker pa jim je bilo škoda propada blagovne znamke, so za njen nadaljnji obstoj najeli farmacevta Jožeta Kukmana. On je nadaljeval Ašičevo delo. Z njim sem se povezal, skupaj sva pripravljala seminarje, ki sem jih jaz organiziral, on pa vodil. Pridružil se nam je tudi dr. Jože Spanring z Biotehniške fakultete, organizirali smo tečaje, na katerih so sodelovali tudi strokovnjaki s farmacevtske fakultete. Tako se je začelo. Znanje sem pridobival tudi v tujini, predvsem v Avstriji in na naši farmacevtski fakulteti, kjer sem bil kar priden učenec na področju zdravilnih rastlin, njihovih učinkov in uporabe.

So vam ljudje že na začetku zaupali?
Niti ne. Zaupanje je prišlo sčasoma. Kot sem povedal, na začetku sem sam zgolj organiziral predavanja in seminarje, dr. Kukmanu se ob priložnosti povedal, da sam nikoli ne bi mogel zdraviti ljudi. Rekel sem, jaz bom botanik, ljudi bom tozadevno osveščal in jih poučeval. Pa je rekel, da bom že videl. In res se je izkazalo tako; je prišel prvi, sem svetoval, kaj in kako naj uporablja. Je prišel stoti, tisoči, desettisoči. Če je človek dobrih in odprtih rok, gre dober glas od ust do ust. Danes se ljudje vračajo, pridobil sem si ime in zaupanje. Denar mi ni glavna stvar. Recimo ravno danes je prišel gospod s težkimi ranami na nogah; ponujal mi je denar, a ga nisem vzel. Za življenje imam dovolj, rad pa pomagam. Nočem denarja, predvsem za takšne hude stvari.

Foto: Barbara Barbič Jože Majes

Kaj pa v začetkih podjetja; kaj je bilo bolj pomembno? Pravi pristop, tudi PR, ali bolj sami produkti, ki ste jih ponujali?
Na začetku človek ponudi tisto, kar ga je naučil učitelj. Tako je bilo tudi z mano. Sčasoma pa sem začel razvijati tudi nove produkte, do katerih sem prišel s pomočjo povratnih informacij, ki so mi jih dajali ljudje sami. Očitno smo ubrali pravo pot, danes skupina Plavica daje kruh dvanajstim ljudem, kar ni malo za to področje. Samo na naši zeliščarski kmetiji Plavica je zaposlenih pet ljudi. Moramo kar precej delati, da so ljudje plačani, da so prispevki pokriti in da je plačana tudi država. Če ne bi bila država tako draga, bi lahko imeli zaposlenih še več. A tako je, na to žal nimamo vpliva.

Kaj vse zaobjema ponudba vaše Zeliščarske kmetije?
Jaz sem sicer že v pokoju, delo direktorice je prevzela hčerka Vesna. Osebno svetujem in pomagam, kolikor lahko in kolikor mi država dovoljuje. Naša Zeliščarska kmetija je delno povezana tudi s turizmom, na enem hektarju imamo več kot 400 zdravilnih zelišč, ljudje se pridejo učiti botanike in seveda, ker jim predavam, tudi kupijo naše produkte. Rastline sami pridelujemo, jih nabiramo, nekaj jih tudi kupimo, ljudje pridelujejo za nas. Mešamo 200 vrst čajev, delamo tinkture, olja, praške, paste. Rad bi poudaril, da ljudem veliko svetujem, tudi prek telefona in da so vsa ta svetovanja brezplačna. Ljudje, ki nas že poznajo, vedo, da bodo pri nas dobili odgovor brezplačno.  Prihajajo iz vse Slovenije, Hrvaške, naša zelišča so odnesli tudi v Ameriko, Avstralijo …

Če sva ravno pri tujini; če prav razumem, ste svoje znanje nadgrajevali tudi v Indiji.
Ja, s sinom sva se udeležila svetovnega kongresa ajurvede. Želel sem se srečati z njihovimi zdravilci, s centri ajurvede, kjer ljudje množično meditirajo, ogledal sem si Maharišijevo ajurvedsko tovarno farmacije, kjer vse poteka precej bolj po naravni poti, kot recimo v kaki naši farmacevtski tovarni. Na kongresu sem pobliže spoznal ajurvedo, njenih več vrst, bil sem tudi na ajurvedskem sejmu. Tam je zdravljenje z rastlinami seveda bistveno bolj priznano, kot pri nas; tam imajo svojega ministra za ajurvedo, tovrstni študij je priznan in enakovreden študiju medicine.

Foto: Barbara Barbič Jože Majes

Ajurveda je našla pot tudi med Slovence. Ali se vam zdi, da gre za modno muho, ali imamo tudi sami avtohtone rastline, ki so primerljive z ingverjem, recimo, kurkumo, …
Naj na začetku poudarim, da ima Indija okrog 3500 vrst zdravilnih rastlin, mi jih imamo okrog 600. Tudi naša ponudba ima tri, štiri ajurvedske produkte, jih dobro poznamo in jih predlagamo. Moj sin je ajurvedo študiral v Nemčiji, njegova ponudba obsega več tovrstnih zdravil. Osebno se raje držim slovenske tradicionalne medicine. Že avstrijska zdravilka Hildegarda von Bingen rekla, da naj uporabljamo rastline, ki rastejo okrog našega doma, saj so z namenom prišle do nas, z namenom, da nam pomagajo.

Se vam zdi, da jih dovolj dobro poznamo? Torej naše zdravilne rastline, ali da zaradi trenda, bolj uporabljamo rastline, ki so jih k nam prinesli, kot recimo žeprej omenjena ingver in kurkuma, …
Saj veste, da nam vladajo trgovci. V Sloveniji je žal veliko več trgovcev kot poznavalcev zdravilnih rastlin. Kar hecno je, da bi recimo bolj zaupali nekim Švicarjem, Avstrijcem, kot da smo Slovenci in naša tradicionalna medicina pa tepci. Moram pa reči, da smo v dvajsetih letih delovanja tako mojega osebno kot mojih kolegov na tem področju že kar osvestili ljudi. Tudi mi. Zasledil sem podatek, da okrog 70 odstotkov Slovencev že tudi uporablja druge produkte, ne le šolsko medicino. Ljudje se vračajo k tradicionalni medicini, k rastlinam. Velikokrat imajo farmacevtski izdelki hude stranske učinke, rastline pa jih nimajo. Trend se gotovo spreminja; tudi že patronažne sestre, zdravniki, lekarnarji, že priporočajo tudi kaj drugega, ne le sinteze.

Katere rastline pa so pri nas – po vašem mnenju – najbolj zapostavljene?
Ena takšnih je gotovo slezenovec, ki s svojimi sluzmi pomaga pri ranah, tudi gnojnih in tudi notranjih, ugodno vpliva na dihala, topi sluzi v grlu, pomaga tudi pri luskavici. Tudi plavica je recimo praktično izginila iz naših polj, pa je zelo zdravilna, pomaga pri očesnih obolenjih, skupaj s plahtico pa odlično vpliva na jajčnike, na ciste na jajčnikih, ko zdravniki priporočajo operacije, s pripravki omenjenih rastlin pa se tegoba 100-odstotno odpravi. Mi smo že veliko žensk rešili noža.

Foto: Barbara Barbič Zelišča

Foto: Barbara Barbič Jože Majes

 

 

 

 

 

 

 

Kaj pa pravite o rastlini, ki je pri nas precej burila duhove, o konoplji?
Rekel bi, da jo trgovci propagirajo kot božjo mast, pa ni. Proizvodnja se je v Sloveniji prijela, ljudje so se organizirali in priporočajo to konopljo za vse, češ da konopljino olje pomaga za vse. Pa ni res! Konopljino olje je večkrat nenasičeno maščobno olje, ki res ugodno vpliva na srce in ožilje kot vsa tovrstna olja. Je zdravo, ima omega komponente, težko pa bi rekel, da res preventivno pomaga proti raku, za kar ga tudi propagirajo. Je pa treba poudariti razliko med hašiševim oljem, konopljinem oljem in hašiševo smolo. Slednje je sicer lahko zelo strupeno, s temi stvarmi je potrebno ravnati res z veliko previdnostjo. Na naši kmetiji se stem ne ukvarjamo; prvič ker nimamo ustreznega znanja, pa tudi zaradi tega, ker je hašiš pri nas še vedno prepovedan.

Kaj pa bi vi priporočili kot preventive zoper raka?
Ljudje živijo v strahu, da bodo v mukah umrli. To je prisotno, to srečujem vsakodnevno. Poudaril bi predvsem, da ni verjeti vsemu, kar najdemo na spletu, kar nam ponujajo kot preventivo zoper raka. Jaz ne zavajam ljudi, tega se ne grem. Če pa me že vprašate, kaj bi svetoval, bi ponovil vse tisto, kar vemo že leta, pa vprašanje, če se tega držimo. Torej potrebno je zdravo živeti, se dovolj gibati, raznoliko jesti, uživati antioksidante, ki uničujejo raka, čim manj soli, prežganega mesa, rdečega mesa. Izogibati se je potrebno stresu, meditirati, če kdo verjame v molitve, naj moli. Potrebno je tudi, to bi posebaj poudaril, razčistiti z zlobo, ne sovražiti, ne biti nevoščljiv. Ljudi velikokrat dobesedno požre od zlobe. To. Čudežnega zdravila, ki nam bi pomagal odgnati raka, pa žal ni.

Ajurveda ponuja določene paste proti raku. Imate tudi vi v vaši ponudbi kaj podobnega?
Res je. Pasto dajejo tudi že obolelim. Rekel sem si, zakaj so drugi toliko bolj pametni, dajmo še mi z našim znanjem in s povratnimi informacijami ljudi narediti nekaj za krepitev pred to boleznijo. Skupaj s hčerko Vesno kuhava pasto za krepitev imunskega sistema; svetujeva ga tako bolnikom kot preventivno. Pasta uničuje proste radikale, strupe, ljudem se uredi prebava, bolje spijo, dobro deluje na kri, tisti, ki jo jemljejo, res poročajo o boljšem počutju. Pasta med drugim vsebuje izvlečke terana, črnoplodnate aronije, brusnice, borovnice, rožni koren, kurkumo, ingver, olje črne kumine, med. Same naravne stvari, ki res blagodejno učinkujejo na naš organizem.

Foto: Barbara Barbič Zelišča

Foto: Barbara Barbič Pripravki za čaj

 

 

 

 

 

 

 

Kaj pa čudežno preventivno zdravilo na jesen, ko vemo, da se začenjajo pohodi raznih virusnih obolenj?
Vem, da bodo trgovci jezni name, vendar osebno recimo ne priporočam preventivno jemanje ameriškega slamnika; organizem se nanj v tem primeru navadi in ko pride bolezen, ne učinkuje. Ko začutite, da vas nekaj “žgečka” po grlu, ko se začenja glavobol, noge se težke in vročina se malo dvigne, torej ko se začenjajo znaki obolenja respiratornega sistema, takoj vzemite čajno žličko ameriškega slamnika. Zjutraj odmerek ponovite, enega še opoldne in enega zvečer. To ponavadi zadostuje. Preventivno pa v tem času svetujem čistilne čaje. 

Vaši napotki so zbrani že v dveh knjigah.
Ja, ljudje so me sami spodbujali, naj svoje znanje strnem v knjigi, kar sem tudi storil. Tako prva kot druga sta bili zelo dobro sprejeti, knjigo pripravljamo tudi za nemški trg. V obeh knjigah so zbrani vsi recepti, opisal sem tudi nekaj rastlin, bolezni. V drugi knjigi je več o prostih radikalih, opisujem, kaj povzroča te “gangsterje” v našem telesu.

Lahko laično razložite, zakaj ste toliko pozornosti namenili ravno tej temi?
Prosti radikali so nenasičene molekule kisika in vodika, ker manjka en elektron. V telesu imunski sistem s prostimi radikali ubija patogene celice; vsaka celica, ki se razdeli v telesu, jo imunski sistem pregleda. Če je dobra, jo spusti naprej, če je izven programa, jo uniči. Torej če imamo dober imunski sistem, potem se karcinom ne razvije. Razvije se, če imamo oslabljen imunski sistem. In seveda, če trpimo zaradi stresa.

Foto: Barbara Barbič Jože Majes

V obeh vaših knjigah so opisani številni postopki za priprave tinktur, olj, čajev. Zanima me, če se v vsej tej naravni lekarni kakšne rastline izključujejo?
Težava je le pri uporabi šentjanževke, ki zažene protonsko črpalkov jetrih in če poleg nje jemljemo še kakšno hormonsko zdravilo, izčrpa hormone ven. Torej če ženske jemljejo kontracepcijske tablete in se poleg njih zdravijo z domačim zdravilom šentjanževke, lahko zanosijo. Do težav lahko pride tudi pri uporabi tablet zoper visoki pritisk in uporabi glogovega čaja; lahko pride do še zvišanega pritiska ali nenormalnega padca. Skratka, če boste jemali samo zdravilne rastline, ne bo težav, če pa se ljudje zdravijo s tabletami, je pa že dobro, da se prej posvetujejo. Najbolje s farmacevtom.

Veliko vaših pripravkov temelji na izročilu, na dognanjih, do katerih so prišli zeliščarji sami. Ali obstaja kaj takšnega, za kar ljudje – izhajajoč iz izročila – verjamejo, da zdravi, v resnici pa jim lahko škoduje?
Eden takšnih je recimo ursi čaj za sečila, ki so ga ljudje pili mesece, celo leta. Najnovejša dognanja farmacije kažejo, da se ursi čaj ne sme piti dlje kot teden dni, in sicer zaradi stranskih učinkov, ki jih lahko povzroča. V domovih za ostarele in tudi bolnišnicah so mesece in mesece pili le ta čaj. Priporočam brusnico, ki je popolnoma nadomestila ursi čaj. Tako brusnični listi kot jagode. Z odkrijem pirolizedinskih alkaloidov smo prišli do dognanj, da ni dobro uporabljati lapuha, za notranjo uporabo gabeza, jelenovega jezika, konjske grive. Na naši kmetiji seveda sprotno spremljamo najnovejše raziskave, povezani smo z inštituti v tujini, z domačo farmacevtsko fakulteto, opisal sem jih tudi v svoji drugi knjigi. 

Foto: Barbara Barbič Jože Majes

barbara.barbic@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 22:14 14. Avgust 2016.

    Zanimiv mi je ves ta slovenčevski kriticizem sočloveka (verjetno s strani ljudi, ki so brez idej in nimajo kaj pametnega …

  • 09:44 16. Marec 2016.

    možak je našel v naravi svojo bogato tržno nišo...lepo, ni pa nujno da vsaka rožca ali zel enako učinkuje na …

  • 14:04 7. November 2015.

    Je pa zato božja mast VSE kar vam ponudi Janezek - za primerno ceno seveda :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.