Zgodba za preiskavo

Foto: Žurnal24 S podmiznimi posli z Igorjem Bavčarjem je Stane Valant pri NLB prišel do posojil
Neuradno: kriminalisti preiskujejo transakcijo, ki jo je financiralo posojilo NLB; del naj bi kapnil Bavčarju.
Oglej si celoten članek

Pivovarna Laško (PL) je pred leti kupila 7,3 odstotka delnic Istrabenza, in sicer del od avstrijskega OMV, del pa od skupine KD. Pozneje je delnice prodala hčerinski družbi Plinfin, ta pa nato blejski Sportini, so pred meseci razkrili novinarji Dnevnika. Po naših virih je PL prodala delnice po takšni ceni, kot jih je kupila, čeprav so bile na borzi bistveno dražje. Zakaj? Dnevnikovi novinarji trdijo, da je istega leta tudi Istrabenz Laškemu prodal delnice pod borzno ceno, Mercatorjeve.

Sveženj 7,3 odstotka delnic Istrabenza je potem večkrat zamenjal lastnika in po naših virih končal pri NFD tajkuna Staneta Valanta. Po neuradnih podatkih naj bi NFD dobila denar za nakup s posojilom NLB, prav tistim, ki je te dni predmet spora – naj ga NLB podaljša ali zahteva denar nazaj. Posojilo naj bi uredil Igor Bavčar. Pri premetavanju 7,3 odstotka delnic Istrabenza naj bi podjetje Microtrust "zaslužilo" okoli 25 milijonov evrov in iz tega denarja odobrilo posojilo neznani osebi.

Neuradni viri trdijo, da naj bi posojilo dobil Bavčar in ga porabil za nakup Istrabenzovih delnic. Če podatki držijo, je posojilo NLB tajkunsko, po ovinkih uporabljeno za prevzem Istrabenza. Lastnik Microtrusta je bil Nastja Sušinski, danes direktor Maksime Holding, ki so ga včeraj preiskovali kriminalisti.

Bavčar je prepričan, da gre za gonjo proti njemu. Da se je policiji zgodil fiasko, meni njegov odvetnik Aleksander Čeferin: "Kriminalisti so na Parmovi (kjer so sicer prostori Maksime Holding, op. a.) opravili preiskavo v prostoru, za katerega nimajo sodne odredbe. Zmotili so se v štirih hišnih številkah." Včerajšnje preiskave so plod večmesečne kriminalistične akcije, ki jo usmerja posebna skupina državnih tožilcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.