“Zgrabil me je za vrat”

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Na protestnike letele psovke in zmerljivke. Policija izdala pet nalogov.
Oglej si celoten članek

“V dvorani smo stali zadaj in mirno protestirali. Nekateri so v rokah držali manjše plakate. Naenkrat je iz množice prihrumel moški, začel zmerjati in suvati dva moška, ki sta stala poleg mene, ter jima iz rok poskušal iztrgati plakata. Dejala sem samo: 'Gospod, saj vam nič nočeta, popolnoma tiho sta. Kaj vas moti?' Nato me je moški zgrabil za vrat in me pritiskal ob steno. Ob tem je govoril: 'Marš ven, prasica, lezbijka, delat idi rajši …'” je dogajanje opisala Vanja Degoricija, protestnica, ki se je udeležila javne tribune Kdo nam je v resnici ukradel državo?

“Postrelit' vas je treba”

Degoricijeva, mati dveh otrok, je pojasnila, da so na protestnike tako v dvorani kot po koncu okrogle mize deževale psovke in zmerljivke: “Izmečki, jugovina, gamad, lenuhi, zadrogiranci, maloumneži, bedaki.” “Kazali so nam sredince pa tudi s prstom v sence; slišalo se je celo, da nas je treba postrelit',” je dodala.

Plačilni nalogi za vse

Ivan Štuhec, ki je bil gostitelj javne tribune, je pojasnil, da dogajanje pred dogodkom in med njim kaže na stanje duha, v katerem se je znašla Slovenija.

Mariborski policisti bodo zaradi različnih kršitev izdali pet plačilnih nalogov zaradi kršitev javnega reda in miru. Te bodo dobili tako udeleženci tribune kot protestniki, med njimi tudi 
Degoricijeva.

Predsednik Pahor: Ne podcenjujmo nobenega incidenta

"Ne podcenjujmo nobenega incidenta, tudi pretepa sinoči v Mariboru, pa naj bo na prvi pogled še tako naključen ali omejenega nasilja," je ob robu osrednje slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavstva poudaril predsednik republike, Borut Pahor.

"Če bomo tiho in bomo to spregledali, se nam lahko zgodijo novi in novi incidenti," je poudaril Pahor, ki je prepričan, da je vsaka družba, ki ne sledi vrednotam kot so mir, svoboda in spoštovanje človekovih pravic, obsojena na propad.

"Iz situacije, v kateri je vse manj potrebne politične olike in omike v javnem nastopanju in ravnanju, bomo prišli v položaj rastoče nestrpnosti, ki jo bo vse težje zaustaviti, ne da bi lahko jamčili, da se bo sprevrgla v morebitno nasilje," je poudaril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:51 8. Februar 2013.

    ja kje pa je policija ko jo rabiš?? Kaj ni zagarantiran z ustavo varnost protestov in protestnikov?? Ne pa da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.