Zgrožen je, ker mora plačati 10 tisoč evrov dohodnine. Tako odgovarja Furs ...

Po družbenih omrežjih se je v minulih dneh razširila objava gospoda, ki dela v Avstriji, in mu je finančna uprava (Furs) odmerila plačilo več kot 10 tisoč evrov dohodnine. Na Fursu pojasnjujejo, zakaj je znesek tako visok.
Oglej si celoten članek

"Vem, da se ne pišem Jankovič. Vem, da prav tako plačujem vse davke kot ostali državljani v Republiki Sloveniji. Zavedam se, da sem zaposlen v Avstriji. Nikakor pa ne morem razumeti, da me želi Furs za enoletno obdobje tako ogoljufati! Vem, da je to moja privatna zadeva. Želim, da izveste, zakaj sem zmeraj tako proti vodenju naše države in zakaj nisem nikoli ponosen državljan in zakaj me je sram mojega državljanstva!" je gospod pripisal ob položnici za dobrih deset tisočakov, ki jo je pred dnevi objavil na Facebooku.

Danes so se odzvali na Fursu in sporočili, da v tem postopku niso storili nobene napake. "Odmera dohodnine je bila izvedena na podlagi veljavne zakonodaje, zato ni korektno, da napadate Furs," so odvrnili gospodu.

xxx

Sporočajo mu še, da se pred objavo takšnih zapisov vedno lahko pozanima, kakšne so njegove obveznosti in pravice.

"Vsi državljani so po zakonu obvezani plačevati dohodnino, tudi čezmejni delavci migranti. Vsako leto morajo ti predložiti napoved za odmero dohodnine. Če tega zavezanec ne stori, to davčni organ odmeri po uradni dolžnosti. Višina dohodnine pa je vedno odvisna od višine dohodka. Če se zavezanec z odmero ne strinja, lahko izkoristi vsa pravna sredstva," so pripisali.

Zakonodaja sicer določa, da morajo Slovenci, ki delajo v tujini, o dohodkih, ki jih prejmejo v tujini, in plačanih davkih poročati tudi Fursu. To lahko počnejo vsak mesec ali konec leta. Če je zavezanec davke že plačal v tujini, Furs to upošteva pri odmeri dohodnine. Tako se izognejo dvojni obdavčitvi. 

Na osnovi mednarodne izmenjave podatkov lahko dacarji za tiste, ki dohodkov iz tujine ne prijavijo, to seveda ugotovijo in jim odmerijo dohodnino. Kdor se z odmero ne strinja, mora vložiti ugovor zoper informativni izračun dohodnine in priložiti dokazila o plačanem davku v tujini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 20:28 17. April 2022.

    davek gor ali dol, ce bi se v Slo zaposlil na enakem delovnem mestu, bi imel pol manjšo plačo

  • 20:26 17. April 2022.

    Tudi Bavčar se ne pišeš, tako da pozabi na odpis

  • 09:22 15. April 2022.

    Mene zelo zanima osnova za izračun tele dohodnine.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.