Židan za zmanjšanje birokracije

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
V zaslišanju pred odborom je kandidat za kmetijskega ministra povedal, da se zavzema za samooskrbo, stabilno oskrbo z lesom in zmanjšanje birokracije.
Oglej si celoten članek

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je po zaslišanju kandidata za ministra Dejana Židana označil z 10 glasovi za in 4 proti označil kot primernega kandidata.

Prvak SD Židan je na predstavitvi pred pristojnim odborom napovedal, da so njegove prioritete zmanjšati administrativna bremena, več hrane pridelati v Sloveniji in tako slediti operativnemu izvajanju deklaracije zagotovimo.si ter iz slovenskega gozda dobiti uspešno delujočo lesno-gozdno verigo. Stabilna oskrba lesa mora biti namreč dolgoročna, pogodbe ne morejo trajati le eno leto.

Zavzel se je za večjo proizvodnjo hrane, saj je bila stopnja samooskrbe pred 20 leti 85-odstotna, sedaj pa je pri 75-odstotna. Rast smo beležili leta 2011 in letos, tudi na segmentu surovega mleka, ki daje delo največ slovenskim kmetijam. Potrebna je zagotavljanje zadostne količine hrane, da je ob posameznih dogodkih in nesrečah vseeno varna.

Ob tem se je Židan dotaknil tudi ekonomskih sankcij zoper Rusijo, ocenil je, da sankcije ne bodo neposredno močno prizadele slovenskega kmetijstva, saj izvoz na ruski trg ni tako velik. Zaradi sankcij naj bi na slovenskem trgu ostalo 4.000 do 4.500 kilogramov jabolk sicer namenjenih izvozu. Slovenijo pa bi lahko posredno prizadele sankcije posredno, ker se bo na trgu ustvaril presežek hrane, zato je Židan izpostavil, da je ključno osveščanje potrošnikov o domačih proizvodih.

Letos naj bi na državni ravni sprejeli tudi več aktov in uredb za izvajanje nove kmetijske politike za obdobje  2014-2020, pri kateri so se pogajanja na evropski ravni zavlekla za eno leto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:57 12. September 2014.

    "Židan za zmanjšanje birokracije" - in za ta namen bo takoj ustanovil biro za zmanjšanje birokracije, v katerem bo na …

  • 18:22 12. September 2014.

    Židan naj raje poskrbi za nelegalne pasje boje (in mučenje psov), ker je to med drugimi tudi v domeni ministra …

  • 17:39 12. September 2014.

    Že slišano.Bla bla bla........

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.