Zidar s sodelavci okradel SCT?

Foto: Žurnal24 Ivan Zidar (Foto: Anže Petkovšek)
Ivan Zidar naj bi s sodelavci oškodoval SCT za 3 milijone evrov. Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala na ljubljansko okrožno sodišče vložila obtožnico zoper Zidarja in še štiri osebe.
Oglej si celoten članek

"Ta trenutek ne vemo ničesar," je za zurnal24.si povedal Boštjan Penko, Zidarjev zagovornik. "Tožilstvo je včeraj zoper mojo stranko in še nekaj oseb vložilo  neposredno obtožnico, kar pomeni da v tem primeru preiskave ni bilo, saj bi bil v nasprotnem kot zagovornik o obtožnici obveščen," je dodal.

Prvemu možu SCT in drugim osumljencem po poročanju nacionalne televizije očitajo vrsto kaznivih dejanj, povezanih z domnevno davčno goljufijo SCT pri poslih s fiktivnimi podjetji v tujini. Znano je, da je sporne posle za obdobje med letoma 2004 in 2006 preiskoval posebni davčni urad, ki je ugotovil za 2,2 milijona evrov davčnih utaj. Na podlagi tega so kriminalisti konec leta 2008 sprožili obsežno kriminalistično preiskavo.

Kot je sicer že sinoči poročala nacionalna televizija, je bil Ivan Zidar na sodišču v Münchnu pred meseci na sodišču obsojen zaradi kaznivega dejanja gospodarskega kriminala. Po njihovem poročanju je dobil leto dni pogojne kazni, vendar se je temu izognil s plačilom milijona evrov.

Nenavadno delo tožilstva
"Po eni strani se mi ne zdi več tako nenavadno, da smo z obtožbami seznanjeni iz medijev, ker je to nekakšna praksa v Sloveniji, žal," je poudaril Penko, a ob tem dodal, da je "skrajno nenavadno, da tožilstvo v takih zadevah, ko naj bi šlo za kazniva dejanja s področja pranja denarja, gospodarskega kriminala in davčne goljufije, podaja neposredne obtožbe".

 

"Spodbujam delovanje tožilstva, da se postopki odvijajo hitro, a to velja predvsem za kazniva dejanja, ki ne potrebujejo preiskave in dodatnih razjasnitev, kar pa po mojem mnenju ne velja v konkretnem primeru," je še povedal Penko.

Poleg Zidarja še štirje
Med osumljenci so še Jože Prostor, ki naj bi podpisoval dokumente, Andrej Krajnc, ki naj bi odpiral fiktivna podjetja, Danica Mušič, ki naj bi predstavljala vezni člen med Zidarjem in Kranjcem, ter Andrej Feguš. Med drugim jim 138 strani dolga obtožnica očita pranje denarja, zlorabo položaja in ponarejanje poslovnih listin.

SCT naj bi tako med letoma 2004 in 2008 izvajal sumljive posle s tako imenovanimi 'missing trader' podjetji. Gre za fiktivna podjetja v tujini, ustanovljena za sistemsko utajo davkov. Domnevne davčne nepravilnosti so večinoma povezane s svetovalnimi storitvami. Fiktivna podjetja naj bi tako prejemala nakazila za svetovalne storitve, ki niso bile nikoli opravljene, pri čemer naj bi denar dvignili z računa in ga nato poslali nazaj v Slovenijo.

SCT oškodovali za tri milijone
Posli so potekali prek Hypo Alpe Adria banke v Celovcu, družba SCT pa je bila tako oškodovana za tri milijone evrov. Andreju Kranjcu so že zamrznili razpolaganje s premoženjem, saj je bilo ugotovljeno, da je z omenjenim denarjem kupoval nepremičnine, pa je povedala  Dragica Kotnik iz skupine za pregon organiziranega kriminala.

"Čakamo, da nam sodišče vroči obtožbo. Ko jo dobim v roke, bomo lahko povedali več," je še dejal Zidarjev zagovornik Boštjan Penko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.