Zidarji na onkologiji cvetijo

Foto: Andreja Basle
Foto: Andreja Basle
Onkološki inštitut. Za obnove starih stavb v treh letih 3,2 milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Onkološki inštitut (OI), ki se je konec leta 2007 preselil v nove, 90 milijonov evrov vredne prostore, zadnja leta kot po tekočem traku obnavlja vse stare prostore, iz katerih se je v celoti ali delno izselil. Najnovejši poseg, ki bo stal nekaj manj kot 386 tisoč evrov, je nova fasada stavbe C. Posel je dobila družba Givo. “Vendar bo OI dobil sredstva povrnjena,” sredi krize opravičujejo naložbo na OI in dodajajo, da gre “za ministrski projekt energetske učinkovitosti”. Račun bodo izstavili državi in Evropski uniji, pravijo.

Nove predavalnice

Pred tem je družba Adaptacije - vzdrževanje v kriznem letu 2009 dobila posel investicijskega vzdrževanja v stavbi C in nato ji je uspelo še na nadaljnjih dveh razpisih. Skupaj so tako opravili za 1,2 milijona evrov različnih gradbenih del, ki jih je plačal OI.

Naši viri trdijo, da denar za gradbene posle na OI zagotovijo tako, da vsako leto v planih napihnejo stroške za draga biološka zdravila, da iz zdravstvene blagajne potegnejo več. Za trik vedo vsi, tudi na zdravstvenem ministrstvu, a nihče ne ukrepa. Podobno kot v stavbi B, o čemer smo pisali v torek, so tudi v stavbi C gradbinci rušili stene, odstranjevali vrata, talne obloge ter povsem na novo napeljali vodovod, namestili svetila, nove sanitarije in še in še. V nasprotju s stavbo B, v kateri ni bolniških postelj in katere obnova je stala vrtoglavega 1,5 milijona evrov, je v dveh nadstropjih stavbe C 40 postelj od skupno 313, kolikor jih ima OI. A poleg dela za bolnike so obnavljali tudi “pisarne, predavalnice, garderobe in sejne sobe, od česar bolniki nimajo nič”, pravi vir. Meni, da so bili izvajalci izbrani vnaprej.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pravijo, da omenjene naložbe dokazujejo, da “pacient ni vedno umeščen v središče poslovnih procesov”. Nejevoljni pa so tudi na vlado, ki je avgusta vnovič dala zeleno luč, da ZZZS bolnišnicam plačuje zdravila glede na plane in ne glede na dejansko porabo, kar po njihovem mnenju pomeni “korak nazaj k netransparentnemu financiranju”, zaradi česar je OI že okrcalo tudi računsko sodišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.