"Zidarju se sanjalo ni, kje delam!"

Foto: Žurnal24 Boštjan Penko in Ivan Zidar na poti na sodišče. (Foto: Nik Rovan)
Zloraba položaja. Boštjana Penka in Ivana Zidarja je zaslišala preiskovalna sodnica.
Oglej si celoten članek

"Kot tožilec nisem neposredno vodil postopkov zoper Ivana Zidarja. Priznavam etični prestopek, saj sem resnično s srečanjem z Zidarjem takrat zelo pohitel. Predvsem zato, ker sem se tožilski službi odpovedal tedne pred tem in sem bil praktično že brez zaposlitve. Strank pa nisem želel zavračati že na začetku odvetniškega poklica. Moje ravnanje pa ni kaznivo."

Tako je nekdanji tožilec za pregon organiziranega kriminala Boštjan Penko ljubljanski preiskovalni sodnici pojasnil svoje srečanje s šefom gradbenega podjetja SCT Ivanom Zidarjem junija predlani, ki se je (dan pred uradnim Penkovim prestopom med odvetnike) zaključilo s policijsko aretacijo obeh. "Ivan Zidar me je poznal iz medijev oziroma kot nekdanjega vodjo Urada za preprečevanje korupcije. Niti sanjalo pa se mu ni, kaj točno delam. Ko pa je izvedel, da odhajam med odvetnike, me je poklical," meni Penko.

 Lani zahteva, letos zaslišanje
"Zahteva za preiskavo je bila 14. decembra lani vložena na Okrožno sodišče v Ljubljani," pa tožilci za pregon organiziranega kriminala pojasnjujejo, da sta bila Penko in Zidar danes zaslišana, ker nekdanjega sodelavca sumijo zlorabe položaja, Zidarja pa napeljevanja k zlorabi.

"Zdi se mi žalostno, da tožilstvo preganja mene, namesto številnih posameznikov, ki bi jih bilo treba. Zato sem tožilko že pozval, naj na podlagi vseh dokazov, ki sem jih predložil preiskovalni sodnici, vnovič presodi, ali je smiselno vztrajati pri zahtevi, da se uvede sodna preiskava, ali ne. Zaupam pa tudi sodišču, da bodo znali presoditi zakonito," pravi Penko.

"O uvedbi preiskave, po zaslišanjih osumljenih, še ni odločeno,"
pravijo na ljubljanskem sodišču, kjer bodo v naslednjih mesecih odločali, ali naj podrobnosti domnevno spornega srečanja Zidarja in Penko preverjajo v sodni preiskavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.