Zima v mrzlem snegu

Nobena institucija brez sprememb pri nas ne preživi prav dolgo. Tradicija, da ni tradicije.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) Če hoče kdo danes izrabljati svobodni trg, mu to brez težav uspe. Institucije, ki tako ali drugače bdijo nad “ferplejem” v vseh oblikah, so nenehno na prepihu politike. V prihodnjih dneh bodo poslanci še formalno (z dvigom rok za zakon) ukinili agencijo za javna naročila in zaposlene pripojili ministru Šušteršiču. Agencija res nima kaj pokazati. Se strinjam. A da bodo javna naročila, če jih bodo isti ljudje peljali na novem naslovu, cenejša, je zanimiv optimizem.

Že več kot leto in pol gledamo tudi (namerno) kadrovsko podhranjenost urada za varstvo konkurence. Ta ima (kot vsakič namerno ponovim) le toliko zaposlenih kot Glasbena šola Tržič. Preiskuje pa večinoma z najboljšimi odvetniki oborožene težkokategornike poslovnega sveta – gradbince, farmacevte, igralce na trgu elektrike.

Javno gledamo tudi “zadnje krče” pred koncem agencije za upravljanje kapitalskih naložb in čakamo na nov vsemogočni upravljalski holding. Nobena od institucij, pa naj bo nadzorna ali upravljalska, se v nespremenjeni obliki pri nas ne obdrži prav dolgo.

Tradicija. Vsaka politična elita se čuti poklicano, da v imenu “mi vemo bolje” ukinja, preoblikuje in na novo postavlja ustroj države. Skoraj nobena institucija si tako nima niti časa zgraditi resne avtoritete in kredibilnosti. In tako smo ves čas v zidanju in rušenju temeljev ključnih ustanov. Če bi tako gradili domačo hišo, bi zimo dočakali brez strehe nad glavo – v mrzlem snegu.

Slabo, a ne?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.