Žive kosilnice v kampu

Foto: Žurnal24 Lani so postavili dve leseni kožarici, ki sta bili vse poletje zasedeni, letos p
Bled. Prvi kamp v Sloveniji, v katerem merijo ogljični odtis.
Oglej si celoten članek

Prijazen naravi. V Campingu Bled so izmerili oziroma izračunali skoraj štirikrat manjši ogljični odtis, kot je v nemških kampih, kljub temu pa so se odločili, da ga bodo letos zmanjšali še za pet odstotkov.

Blejski kamp je prvi v Sloveniji in med prvimi v svetu, v katerem merijo ogljični odtis. Anže Ulčar iz podjetja Ekogenca, ki v kampu izvaja meritve, je pojasnil, da gre pri tem za spremljanje toplogrednih plinov. “Gre za izpuste iz ogrevalnih naprav v kampu in avtomobilov, za porabo električne energije ter za odlaganje odpadkov. Čim manjši je ogljični odtis, bolj naravi prijazen je kamp. V blejskem se vrednost giblje od 1,7 do 5,1,” je dejal Ulčar.

Foto: Žurnal24


S ključi do nižje cene
Kljub dobremu stanju so se v Sava hotelih Bled (SHB), ki imajo v lasti blejski kamp, odločili, da stanje še izboljšajo. To bodo, kot je povedal Fedja Pobegajlo, predsednik uprave SHB, dosegli s 24 ukrepi. Goste bodo pozvali k zmanjševanju količine odloženih odpadkov, zapiranju vode, varčevanju z električno energijo, tisti, ki bodo prišli v kamp z javnim prevozom, in tisti, ki med bivanjem v kampu ne bodo uporabljali svojega avtomobila, pa bodo deležni popusta pri ceni.

Uredili smo tudi ekološko vasico, v kateri lahko gostje bivajo v lesenih hišicah kožaricah, s čimer želimo zmanjšati število tistih, ki pridejo k nam s prikolicami, skladno z našo zeleno usmeritvijo pa smo motorne kosilnice zamenjali z ovcami,” je poudaril Pobegajlo. V kampu je trenutno okoli 150 gostov, njihov odziv na zeleni program pa je zelo dober.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.