Življenja je reševal nezakonito

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Gre za pravne nepravilnosti in “šlamparije”, ki si jih vodilni ne bi smeli privoščiti, ampak ...
Oglej si celoten članek

Plačilo 1,25 milijona evrov otroškemu srčnemu kirurgu Davidu Mishalyju za je na prvi pogled visoko. Še višje se zdi, ko protikorupcijska komisija objavi, da je šlo za nezakonito porabo javnih sredstev in korupcijo. Je številka za 150 operativnih dni, 358 težkih operacij in za večletno usposabljanje naših kirurgov res previsoka? V komisiji so natančno pregledali vso dostopno dokumentacijo v zvezi z izvajanjem programa otroške srčne kirurgije in odkrili številne "šlamparije". Izraelski kirurg je leta delal brez dovoljenja in licence, UKC ni izpolnil obljub, da bo imel v dveh letih svoj kader. Za sklenitev avtorskih pogodb s tujim kirurgom ni bilo pravne podlage, UKC nima dokumentacije, ki bi pojasnila, zakaj so izbrali prav tega kirurga. Nepravilnosti je veliko, a kljub temu težko verjamem, da so se zgodile, da bi se nekdo okoristil. Dejstvo je, da je Mishaly reševal življenja, čeprav za delo ni imel pravne podlage.

Kaos. Za pravne nepravilnosti v tem primeru glavno odgovornost nosita bivša direktorica Miklavčičeva in sedanji direktor Vrhunec, ki bi morala narediti red. Slednji ga v opisanem primeru sicer je, a šele lani po medijskih opozorilih. Komisija pravilno opozarja, da morajo vodilni poskrbeti za zakonito delovanje zavodov, saj v zdravstvu praktično vsaka prijava odkrije nepravilnosti. Spomnimo se operacijskih miz, gradnje onkološkega inštituta, pediatrične klinike ... Namesto korenitih sistemskih sprememb bi minister zamenjal Vrhunca. Dva meseca pred iztekom mandata.

Preberite še: Paragrafi in reševanje življenj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.