Zlorabljal monopolni položaj

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
S prepovedanimi pogodbenimi klavzulami je podjetje Geoplin odjemalce vezalo samo nase, ugotavlja Agencija za varstvo konkurence
Oglej si celoten članek

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da je Geoplin zlorabljal prevladujoč položaj na trgu dobave zemeljskega plina industrijskim odjemalcem. Geoplin mora po besedah direktorja AVK Andreja Kraška nemudoma prenehati in sprejeti ukrepe, ki so potrebni za prenehanje kršitev.

Z dolgoročnimi pogodbami odjemalce vezali samo nase

Geoplin je položaj zlorabljal predvsem s sklepanjem dolgoročnih pogodb. Pogodbe določajo količine prevzetega zemeljskega plina in obveznosti prevzemanja minimalnih količin, določeni pa so tudi penali in stroški za neprevzete količine plina. Kupci s presežnimi zakupljenimi količinami plina sami ne smejo razpolagati, na primer jih prodati naprej.

Od deset do sto tisoč dodatnih stroškov

Če količin niso porabili, so jih morali kljub temu plačevati - to je posameznim podjetjem predstavljalo 10.000 ali tudi 100.000 evrov dodatnih stroškov.

Z izdano odločbo AVK se bo trg prodaje zemeljskega plina industrijskim odjemalcem v Sloveniji, ki so bili zaradi dolgoročnih pogodb prisiljeni kupovati plin po bistveno višji ceni kot v drugih državah, v celoti sprostil. Po besedah Kraška slovenska industrija plačuje približno 50 odstotkov višjo ceno plina kot češki konkurenti. "Slovenska industrija bo tako postala konkurenčnejša in uspešnejša v mednarodnem gospodarskem prostoru. Nižje cene plina industriji pa bodo omogočile tudi nižanje cen končnih izdelkov, ki jih kupujemo potrošniki," pravi Krašek.

Prizadetih več kot sto uporabnikov

Geoplin mora tako sprejeti ukrepe za odpravo kršitev, o tem pa v treh mesecih pisno obvestiti AVK. Geoplin mora svojim kupcem po njegovih besedah ponuditi spremembo pogodbe, in sicer na tak način, da bodo kršitve odpravljene. 

"Takšne pogodbe, kot so, ne bi bile sporne, če bi bile kratkoročne. Če bi bile enoletne, ne bi bila sporne, kljub prevladujočemu položaju," je poudaril direktor AVK in pojasnil, da so bile pogodbe, ki so jih pregledovali, pet- ali desetletne. O tem, koliko industrijskih uporabnikov je prizadetih, ni želel govoriti, gre pa za več kot sto uporabnikov.

Če Geoplin ne bo odpravil stanja, je to prekršek za katerega je zagrožena globa do deset odstotkov letnega prometa.

AVK pričakuje pritožbo Geoplina

AVK je odločbo izdala 23. decembra lani, vročena je bila 5. januarja, Geoplin se na odločbo lahko pritoži. Praksa AVK je po Kraškovih pojasnilih takšna, da takoj, ko upravno sodišče odloči o tožbi zoper odločbo, uvede prekrškovni postopek. "Tej praksi bomo sledili tudi tu," je dejal Krašek, ki pričakuje, da bo Geoplin vložil tožbo na upravno sodišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:08 14. Januar 2015.

    Rusi in naš Karrrel

  • 18:45 12. Januar 2015.

    Mafija povezana z Rusi in stranko. Milić cvili o previsokih davkih, a take svinjarije ne vidi.

  • 18:43 12. Januar 2015.

    Niso edina firma v Sloveniji, ki tako delajo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.