Zmanjšaj za pol milijarde!

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Naloga. Novi finančni minister bo moral za pol milijarde oklestiti letošnje proračunske izdatke.
Oglej si celoten članek

Novi poslanci se bodo danes na odboru za finance prvič uradno seznanili z resnostjo razmer v javnih financah in dejstvom, da bo morala nova vlada za skoraj pol milijarde evrov zmanjšati letošnje proračunske odhodke. Del seje, ki se bo začela ob 10. uri, bo celo zaprt za javnost.

Če ne bi naredili ničesar, bi letos država porabila skoraj dve milijardi (1.915 milijonov) evrov več, kot se bo v proračun nateklo. Interventni zakon, ki bi veljal vse leto in s katerim bi proračun prihranil okoli 260 milijonov evrov, je namreč s soglasjem sindikatov zamenjala polletna rešitev, ki prinaša le 65 milijonov evrov prihrankov.

Obljuba dela dolg

Da bi imeli le 3,6-odstotni načrtovani proračunski primanjkljaj, bo treba odhodke zmanjšati še za okrog 450 milijonov evrov. Tudi če bi interventni zakon veljal za vse leto, bi morala nova vlada poiskati za četrt milijarde novih prihrankov. Evropski uniji (EU) smo v programu stabilnosti za leto 2012 obljubili največ 3,9-odstotni javnofinančni primanjkljaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.